Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestASRock DeskMini 110 Series

Den ser kanskje kjedelig ut, men denne billige boksen fra ASRock er faktisk et veldig godt kjøp

Liten og smart PC-løsning gir deg akkurat så mye prosessorkraft som du trenger.

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen

Det er noen år siden ASRock begynte å satse på små datamaskiner. Lenge før vi fikk modeller som den lille Beebox-S husker vi eksempelvis ASRock ION 330 – som interessant nok har en form som minner om dagens testobjekt.

Men samtidig er det utvilsomt en mer allsidig sak som står på testbenken denne gangen. Mens de fleste små datamaskiner har en fastloddet prosessor, er ASRock DeskMini 110 en «barebone» med en helt vanlig LGA 1151-sokkel (Ekstra) på et Mini-STX-hovedkort.

En barebone er en uferdig datamaskin som vanligvis kommer uten visse essensielle komponenter, slik at du selv kan velge fra det prissegmentet som passer deg. Vanligvis gjelder dette minne og harddisk/SSD, samt prosessoren av og til.

I DeskMini 110s tilfelle mangler alle disse tre tingene, så her står du altså fritt til å velge hva slags Intel Skylake- eller Kaby Lake-prosessor du putter inn i den. Da snakker vi også om «fullblodsprosessorer» av samme type vi vanligvis kun finner i større stasjonære modeller.

Sånn sett minner ASRock DeskMini 110 Series oss litt om Shuttle XH97V ettersom den både er liten av størrelse og lar deg velge hva slags komponenter du vil ha i den – inkludert hvilken prosessor.

Så dersom du i hovedsak skal bruke datamaskinen til slikt som surfing og lette kontorprogrammer, kan du plukke en rimelig Pentium- eller Core i3-prosessor. Disse har som regel heller ikke all verden av strømforbruk, som betyr at du slipper unna med mindre varme og redusert viftestøy.

Samtidig kan DeskMini 110 også settes opp med mer aggressive 65-watts Core i5- og i7-prosessorer. Ifølge ASRock kan også Kaby Lake-toppmodellene Core i5-7600K og Core i7-7700K benyttes, selv om det ikke er noe selskapet snakker spesielt høyt om.

Kunsten å plukke en prosessor >>>

Bruker standardkjøleren

ASRock DeskMini 110 tar i bruk standardkjøleren som følger med de fleste Intel Skylake- og Kaby Lake-prosessorer.
Vegar Jansen, Tek.no

Foruten valg av prosessor står du fritt til å sette inn minne etter ønske og behov. PC-en har plass til to DDR4 SO-DIMM-moduler, altså av den størrelsen vi vanligvis finner i bærbare datamaskiner og andre små stasjonære.

Hovedkortet, som ikke uventet har Intels rimelige H110-brikkesett, har også plass til en PCIe M.2-SSD og M.2 trådløst nettverkskort.

Skulle du ha behov for mer lagringsplass er det også gjort rom for to 2,5-tommers disker på baksiden av hovedkortfesteplaten.

Alt dette gjøres for øvrig helt uten spesielt mange sære løsninger, og særlig har vi sansen for at det er mulig å benytte seg av Intels egen standardkjøler – som jo har en tendens til å følge med når du kjøper en Intel-prosessor med 65 watt eller lavere TDP.

Det vil også være mulig å benytte seg av tredjepartskjølere, såfremt disse tilfredsstiller de fysiske kravene til Intels standardfeste og høyde/lengde/bredde.

Fysisk sett

Få på plass en prosessor, litt DDR4-RAM og en M.2 PCIe SSD, så er du i gang.
Vegar Jansen, Tek.no

I ren størrelse er ikke ASRock DeskMini 110 spesielt dominerende. Den måler 15,5 centimeter i begge retninger og har en høyde på åtte centimeter når vi ikke regner med de små gummiføttene.

Selve karosseriet har godt med luftehull og er av metall, mens frontpanelet er av sort plast. Designen kan vanskelig kalles spesielt elegant eller spennende, men det er så avgjort ujålete og praktisk.

Sånn sett er ikke DeskMini 110 noe vi hadde vært flau over å ha stående på kontorpulten eller diskré plassert i TV-benken, men noe kunstverk er det så avgjort ikke i nærheten av å være.

Strømforsyningen er ekstern og passiv, noe som betyr at prosessorvifta faktisk kan ende opp som datamaskinens eneste bevegelige del – så lenge du holder deg unna tradisjonelle harddisker.

Av kontakter og porter er datamaskinen utstyrt med tre skjermutganger, hvorav to kan brukes samtidig: VGA, HDMI og DisplayPort. HDMI-porten er i versjon 1.4, som betyr at 4K-oppløsning kun støttes med en skjermoppfriskningsrate på opptil 30 Hz.

Det er dog støtte for 4K-oppløsning og 60 Hz gjennom DisplayPort-utgangen.

Vegar Jansen, Tek.no

Ellers har baksiden en gigabit LAN-port, strøminntak og to USB-porter – én USB 2.0 og én USB 3.0. Her kunne vi dog gjerne sett enda en USB-port eller to for enda flere muligheter.

Men på fronten av DeskMini 110 finner vi i hvert fall også to USB 3.0-porter, der den ene er av den nye og «vendbare» USB Type-C. Ellers er det minijacker for hodetelefoner og mikrofon, av/på-knapp og statuslys for strøm og diskaktivitet.

Til en lite påkostet småmaskin å være er DeskMini 110 ustyrt med en overraskende god UEFI BIOS. Intels H110-brikkesett har som vi vet ikke støtte for overklokking – og dette er uansett ikke typen PC for slikt – men det er ellers lite som mangler sammenlignet med «vanlige» hovedkort.

Én av de gode tingene med BIOS-en er muligheten for detaljert styring av viftehastigheten i forhold til temperaturene, noe som kan være en stor fordel når det kommer til å holde støynivået på et optimalt nivå.

Enkel installasjon

Det er plass til to 2,5-tommere på baksiden av hovedkortfesteplata.
Vegar Jansen, Tek.no

Det er svært enkelt å komme til innmaten på ASRock DeskMini 110 – etter å ha fjernet fire vanlige skruer kan hele innsiden trekkes ut som en skuff. På tross av den knappe størrelsen er det da helt uproblematisk å få de forskjellige komponentene på plass.

Foruten en Core i7-6700 valgte vi å utstyre vårt testeksemplar med 2 x 4 GB minne, en SATA 2,5-tommers SSD og Samsung 950 Pro. Merk at M.2-kontakten kun har støtte for PCIe SSD, ikke SATA.

Alle kabler og skruer som behøves følger med i pakken, mens VESA-feste og antenneoppsett for trådløst nettverkskort er ekstrautstyr.

Vi hadde sansen for at den ene 2,5-tommersplassen hadde skruefester på siden, slik at vi ikke trengte ta av hele hovedkortet for å få den på plass. Men skulle du ha planer om å få på plass to 2,5-tommers disker må faktisk hovedkortet løsnes først.

Liten, men luftig

Som vanlig har vi ikke sett det helt store poenget med å teste vanlig ytelse på en barebone der du selv velger hvor sterk prosessor og hvor rask disk du vil utstyre den med.

Derfor har vi i hovedsak sett litt på temperaturer og støynivå under hvile og last, da med datamaskinen utstyrt med 65-watteren Intel Core i7-6700 og standardkjøleren den kom sammen med.

Vegar Jansen, Tek.no

Det vi snart oppdaget er at DeskMini 110 har en god og effektiv konstruksjon. Den luftige designen og beskjedne størrelsen på hovedkortet gjør prosessorvifta i stand til å holde både komponenter og prosessor avkjølte – og det uten å spinne opp hastigheten så altfor mye.

Standardvifta fra Intel er nemlig konstruert slik at den trekker inn luft rett ovenfra og skyver det ut til alle kanter over kjøleribbene. Så selve hovedkortet, RAM-brikkene og M.2-SSD-en får også merke litt av luftstrømmen.

Interessant nok er det faktisk plassen for 2,5-tommeren under hovedkortet som sånn sett får minst lufting. Derfor blir også denne en av de varmeste komponentene når prosessoren slapper av og vifta sørger for å sende relativt kjølig luft over hovedkortet.

På den annen side betyr dette også at 2,5-tommeren ligger greit beskyttet mot de helt plutselige temperaturforandringene. Vi noterte temperaturer på denne SSD-en som lå på rundt 40 til 44 grader avhengig av prosessorbelastning. Dette er helt innafor både for SSD-er og de fleste mekaniske disker.

Med «standard» viftestyringsplan i BIOS snurret prosessorvifta omtrent 1500 ganger i minuttet når CPU-en gikk på tomgang, mens den sakte økte til omtrent 2100 RPM ved tyngre og vedvarende prosesseringsjobber, der prosessortemperaturen vaket på rundt 70 grader.

Da har Intels vanlige kjøler ytterligere litt å gå på, ettersom denne vifta fint kan nå over 2500 RPM. Så hvis du eller datamaskinen skulle føle behovet for mer (eller mindre) kjøling skal det ikke være noe problem.

Angående støy skal du sitte ganske så nærme den lille boksen for å høre vifta under lettere belastninger. Ved hardere langvarig jobbing blir det naturligvis noe mer støy, men uakseptabelt mye blir det så avgjort ikke. Og hovedkortets BIOS gir altså flere muligheter når det gjelder å tilpasse hastigheter og støynivå.

Som nevnt er også tredjeparts kjøleløsninger et alternativ, selv om det ikke skulle finnes så mange av dem.

Oppsummering og konklusjon

Med DeskMini 110 Series gir ASRock oss en liten PC som benytter seg av de samme Intel-prosessorene vi vanligvis kun finner i større datamaskiner. Som typisk er med en slik «barebone» kommer den også uten RAM, harddisker/SSD-er og operativsystem.

I praksis får du altså her en grunnpakke med hovedkort, kabinett og strømforsyning, så kan du selv bestemme akkurat hvor mye kraft, lagringsplass og penger du ønsker å legge i datamaskinen ellers.

Ved å gjøre plass til Intels standardkjøler slipper ASRock kostnadene rundt det å utvikle og inkludere sin egen spesielle kjøleløsning for DeskMini 110. Dette senker kostnadene ytterligere – med denne datamaskinen vil du trolig bruke mer penger på komponentene du skal putte inni den.

Vi ser for oss at ASRock DeskMini 110 vil passe fint som grunnsteinen i et byggesett som kan gjøre seg hos bedrifter, på hjemmekontoret, i TV-benken eller andre steder der behovet ligger i passende og plasseringsvennlig prosessorkraft – ikke store grafikkmuskler.

For ettersom du med denne løsningen er prisgitt grafikkdelen som sitter i prosessoren, er ikke DeskMini en datamaskin du normalt sett vil bruke til noe særlig mer avansert spilling enn du gjør i nettleseren. Men den kan faktisk brukes til mindre krevende spilltitler.

Alt i alt er ASRock DeskMini 110 en svært god og plassbesparende PC-løsning for den som liker å velge komponentene sine selv.

ASRock DeskMini
Meget bra

ASRock DeskMini

Meget bra
sitatEn smart «grunnstein» for små og fleksible PC-bygg.

Fordeler

  • +
    Enkel å bygge i
  • +
    Fritt valg av 2,5-tommers disk(er)
  • +
    Kan settes vertikalt, horisontalt eller bruke VESA-feste
  • +
    Fullverdig BIOS
  • +
    Bred prosessorstøtte
  • +
    Plass til PCIe M.2 SSD og trådløst nettverkskort
  • +
    Både vanlig USB og USB Type-C i front
  • +
    Godt ventilert kabinett

Ting å tenke på

  • Skulle gjerne sett en ekstra USB-kontakt eller to bak
  • Ikke HDMI 2.0
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her