Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestDeWalt MD501

Endelig fikk vi bruk for bunnen av karakterskalaen vår!

DeWalts nye og robuste MD501 er et gufs fra Android-fortiden.

Finn Jarle Kvalheim

Sammendrag

Før i tiden måtte vanlige mobilbrukere velge mellom telefoner som tålte uvær, og telefoner som var gode å bruke. Nå tåler mange vanlige telefoner både fukt og fall, men for noen blir det likevel for veikt. Det er her mobilprodusenter som Cat og DeWalt kommer inn. MD501 er sistnevntes debut på et mobilmarked der stadig mer tåler litt ekstra. Er den god nok?

Oppdatert 29. mars 2017:

Da DeWalt sendte oss den første utgaven av deres MD501 dukket den opp med eldgammel Android, som heller ikke lot seg oppdatere.

En stund senere fikk jeg vite at det faktisk fantes vesentlig nyere programvare for telefonen - den var bare utenfor rekkevidde for testeksemplaret de hadde sendt ut. Dermed ble vi spurt om vi ville se på enda en utgave av telefonen.

Den nye utgaven har ligget her en liten stund, mens viktige modeller har kommet og gått. Det er tidkrevende å teste telefoner så dette blir ingen full gjennomgang av maskinvare og talekvalitet. I stedet tar vi en ny titt på programvaren og hvordan den er å bruke.

Første utgave DeWalt-telefon som dukket opp var tidvis vanskelig å bruke. Det var altfor mange bugs og uforklarlige blindveier i programvaren. Ville man registrere seg i DeWalt-appen i telefonen havnet man raskt i nettleseren med en 404-feilmelding fordi siden ikke lenger fantes. Antakeligvis gammelt, akkurat som programvaren i den telefonen var.

De nye Android 6-menyene har blitt vesentlig bedre enn den gamle Android 5.1-versjonen som fulgte med det opprinnelige testproduktet. Litt pussig er det at en av nettleserne foreslår et kinesisk utvalg nettsider, men den fungerer ellers helt fint.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Den nye programvaren er heller ikke helt klokkerein, og det kanskje mest irriterende er at den interne lagringen er delt opp i to. Spesielt når den i utgangspunktet bare er på 16 gigabyte før mobilprogramvaren har tatt sitt. Dermed får du to områder på henholdsvis drøyt fire og sju gigabyte. Siden man ikke alltid kan bestemme hvor appene skal gjøre av dataene sine kan det bety at hovedlagringen går full, uten at du får benytte resten til annet enn medielagring. Og hvorfor i allverden skulle noen ønske å bruke USB-tilkoblingen her til lydløsningen MIDI?
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den nye fungerer vesentlig bedre på denne fronten. Det som er her fungerer faktisk, og ikke er programvaren fullt så gammel som den opprinnelige heller. Denne ble oppdatert i november i fjor. Fortsatt en stund siden, i en verden med mange sikkerhetstrusler, men fire måneder er mer på linje med etterslepet som rammer mange telefoner. Jeg føler meg imidlertid ikke helt sikker på om denne telefonen kan ha fått ytterligere oppdateringer. Den varsler ikke om dem, så det kan hende telefonen du finner i butikken har enda ferskere programvare.

Siden veldig gammel programvare var ett av de viktigste ankepunktene i den opprinnelige testen hever vi karakteren ett hakk for at den nå synes å være noenlunde oppdatert.
Også språkblandingen som irriterte i den opprinnelige testen er vesentlig bedre. DeWalts egne apper er fortsatt på engelsk, men det er ikke lenger slik at man kan støte på engelske ord litt strødd rundtom i menyene.

Menyene er også enda litt raskere enn de pleide å være, selv om den målte ytelsen er som før.
Kameraet ser ellers ut til å være omtrent på linje med den første telefonen vi testet. Det er litt tregt, og det klarer ikke å levere den beste bildekvaliteten.

Aspektene som har med den rene byggekvaliteten, og ting som samtalekvalitet, ser vi ikke nærmere på denne gangen. Dette er og blir et litt overfladisk gjensyn for å se om ting har blitt bedre, og programvare skal i utgangspunktet ikke gjøre stort med disse aspektene.

Totalkarakteren går opp to knepp for nyere, og vesentlig mer veltilpasset programvare. Dette har blitt en telefon det ikke er fullstendig frustrerende å bruke, men mye for pengene med en prislapp på 5000 kroner er det fortsatt ikke.

Les videre for å se den opprinnelige utgaven av testen.

Det enkle og veldig kjappe svaret er nei.

Med mindre du har spesielt god bruk for akkurat en sånn telefon kan du antakeligvis enten hoppe videre til testene våre av hardføre Cat-telefoner, eller til noen av de tette variantene laget mer for vanlig bruk.

Heisann. Er du fortsatt her? Greit, da er det på tide med en slags slagerparade av svake egenskaper i en telefon. DeWalt MD501 er heller ikke en spesielt billig telefon, med en prislapp på rundt 5000 kroner.

Dårlig som telefon

Jobber du mye utendørs trenger du kanskje en ekstra hardfør telefon, men det spørs om DeWalt MD501 er riktig for deg. Eller noen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Er du en person som jobber i et aktivt yrke, og behøver en telefon som tåler mye, har du kanskje også hansker på deg som hindrer deg i å foreta så mye aktiv kommunikasjon via skjermen. For deg er det greit å vite at lyden i denne telefonen er bent frem dårlig. Og det rammer spesielt personen du snakker med. Vi har støtt på dette i liknende telefoner før, og det handler nok mest om den voldsomme polstringen som brukes i slike, og neppe om defekter eller andre problemer.

Et elendig kamera som krever uante mengder lys og tålmodighet for å på det beste gi halvgreie bilder er en ulempe både for deg som bare skal ta bilder til egen forlystelse, og for deg som bruker mobilkameraet til dokumentasjon i jobbsammenheng.

Skjermen er lyssterk som bare det. En meget god egenskap for et produkt vi forventer vil bli mye brukt utendørs. Den støtter også hanskebruk, men den virker å være mindre følsom langs kantene enn inne på de store skjermflatene. Å bruke tastene ytterst på tastaturet er tidvis en liten pine.

I bruk er den ... vel, som en hvilken som helst annen to år gammel Android-telefon. Android 5.1 er godt og vel utgått på dato, men det går likevel ganske raskt. Muligens fordi utgaven som kjører her ser ut til å være direkte basert på Lollipop-oppdateringen for LG Nexus 5. Men vær obs på at innmaten her ikke er fryktelig rask, og at det vil påvirke appytelse selv om menyer flyter greit.

Store fysiske taster langs sidene på telefonen ser også ut til å appellere til deg som bruker hansker i jobbsammenheng, men disse tastene er senket i gummieringen på telefonen, og det gjør at de kan være vanskelige nok å treffe med bare nakne fingre. Naturligvis blir det også mindre sannsynlig at telefonen aktiveres av de store tastene når den ligger i lommen. Det er fordeler og ulemper her, men like fullt, det er mulig å gjøre taster både enkle å føle seg frem og lite utsatt for lommetrykking. Å la dem gå helt i flukt med siden på telefonen er ikke en god metode for å få til det.

Utgammel programvare

På skjermen er det mest positive vi har å si at det meste flytter seg overraskende greit. Det er som regel ikke en treg telefon å bruke, dette, selv om den har innmat som ofte dukker opp i vesentlig rimeligere modeller.

Men, hvorfor en rimelig ny modell i 2017 er utstyrt med programvare fra tidlig 2015, og enda verre - sikkerhetsoppdateringer som bare går frem til desember 2015 - vet jeg ikke. Spesielt det siste er faktisk begynt å bli en viktig faktor nå som det ganske støtt dukker opp sårbarheter for så gammel programvare.

Noen norsk mulighet for å koble til DeWalt Connect ser ikke ut til å finnes, men den svenske varianten, eh, den fungerte visst ikke den heller.

Programvaren er ganske grunnleggende Android 5.1 i utgangspunktet, men den er forsynt med et rikholdig utvalg av DeWalts egne apper. De veksler mellom å ikke fungere, eller å ikke si en døyt om hva de faktisk er til for eller hvordan de skal brukes. Jeg vil gå så langt som å si at meste av det DeWalt har lagt til i denne telefonen er tilnærmet verdiløst. I hvert fall i den formen det har nå.

Tror du oss ikke? Les mer på side 2 »

Apper som ikke virker

Hva skal jeg egentlig med en DeWalt Connect-app som bare leder meg til en feilmelding om jeg prøver å registrere meg? Hvorfor har produsenten sin egen oppdateringstjeneste på siden av Androids egen, og hvorfor er oppdateringer helt opp mot en halv gigabyte oppgitt å kun ha med seg mindre feilrettinger? Det er sikkerheten det er mest prekært med her. Ikke enda flere halvveis-apper.

En sikkerhetsløsning som skal hjelpe deg i fall du faller ned fra et tre har fått navnet L.W.P. Den sier ingen verdens ting når du åpner den, men gir deg et sted du kan taste et numerisk passord. Besøk i bruksanvisning og på Google forklarte ikke hva dette var, men en app som dukket opp i en av oppdateringene hadde snarvei til samme app under et annet navn; «Mandowndetection».

På DeWalts egne hjemmesider har samme funksjon enda et annet navn. «Lone Worker Protection».

Vi snakker om et produkt som er rotete og knotete fra ende til annen. Men telefonen tåler å gå i bakken, det skal den ha. Vi sendte den ut på en skøytebane der den traff isen fra en halvmeters høyde, rett nok beskyttet av jakkelommen til pjokken som var på et svært tidlig stadie i Henies skøytespor.

Middels byggekvalitet

Gummiering som ikke sitter helt som den skal, og festeskruer som heller ikke gjør det. Den tåler nok mye, men inntrykket av byggekvalitet er ikke det beste.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det ble det ingen synlige skader på telefonen av. At selve SIM-kortluken er festet med to skruer som ikke får skikkelig tak i godset på telefonen, eller at gummieringen noen steder ikke sitter perfekt er det litt vanskelig å vurdere årsaken til. Det kan jo ha vært skøyteturen, men det virker lite sannsynlig. Det så ikke ut til at telefonen hadde fått synlig slitasje på disse stedene, og svakhetene ble først oppdaget etter at jeg hadde åpnet og lukket lukene noen ganger.

Som nevnt innledningsvis. Kjøp noe annet enn denne. DeWalt MD501 er på ingen måte verdt 5000 kroner. Underveis i testen har også et annet spørsmål gnaget i bakhodet.

Såpass lite gjennomførte produkter er nemlig slett ikke uvanlige å finne igjen uten det dyre merkenavnet stemplet i plasten. Jeg har ikke klart å finne igjen akkurat denne i billige kinesiske nettbutikker ennå, men jeg føler meg ikke trygg på at det er fordi den ikke finnes der.

Les mer om den mildt sagt frustrerende testperioden på neste side »

Anbefalte Alternativer

DeWalt MD501
Svakt

DeWalt MD501

Svakt
sitatMD501 er en bulk i DeWalts rykte som kvalitetsleverandør.

Fordeler

  • +
    Tåler det meste
  • +
    Lyssterk skjerm
  • +
    Praktisk knapp for valgfrie funksjoner
  • +
    Noenlunde raske menyer
  • +
    Stort batteri
  • +
    FM-radio som kanskje virker noen uker til

Ting å tenke på

  • Språkblanding overalt
  • Apper som ikke forklarer hva de gjør
  • Apper som ikke virker
  • Ustabil og ustandard oppdateringsløsning
  • Siste sikkerhetsoppdatering fra 2015
  • Operativsystem fra 2015
  • Samme ytelse som telefoner til 1500 kroner
  • Dårlig lyd under samtaler
  • Batteritiden er grei men reflekterer ikke batteristørrelsen
  • Middels byggekvalitet
  • Elendig kamera

Utgammel Android og rotete menyer

DeWalt MD501 er en telefon som skal tåle mye. Og det gjør den i utgangspunktet. På grunn av mangel på tid delegerte jeg ansvaret for hardførhetstesting til en kollega og hans sønn. DeWalt MD501 skulle ut på glattisen. Bokstavelig talt. Skøytetrening lå i kortene.

Ut fra videomaterialet vi fikk tilbake kan vi trygt konstatere at både DeWalten og vår hjelpetester er rimelig støtsikre. Det tar tid å mestre skøyter, og før man er i mål skal man i bakken ganske mange ganger.

Mirakuløst nok kom telefonen også tilbake uten synlige ytre skader. Men den er ikke helt uten lyter, og det er vanskelig å si om de skyldes turene i bakken eller bare litt ujevn kvalitet.

Luketrøbbel

Luken på baksiden er skrudd fast. SIM- og minnekort-lukene under er av den gamle metallklipstypen og er litt knotete å feste kortene med. Men når de først sitter fungerer det greit.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er nemlig en luke på omtrent fem ganger to centimeter på baksiden. Den er festet med to skruer (!), og under her bor de to SIM-kortplassene og en ekstra plass for minnekort. Gummieringen på luken har sett ut til å ligge i flukt med telefonen fra vi fikk den inn til test, og helt til den nå ble åpnet opp.

Ved montering av luken igjen lå plutselig gummien på ene siden av luken ikke i flukt lenger, og så ut til å ikke sitte helt fast i luken. Nuvel, et trykk på gummien og den gikk tilbake i fordypningen sin og i flukt med resten av baksiden. Men av de to skruene som holder luken på plass er det kun den ene som faktisk får grep, mens den andre spinner rundt og rundt og rundt og rundt.

Det er greit å gjenta at det er uklart hva dette skyldes. Men samtidig er det også greit å ta med at det ikke er noen synlige tegn på ugagn på utsiden av telefonen. Den falt naturligvis ikke fra de største høydene på skøytebanen.

Kontaktene på telefonen er senket i plastrammen slik at plugger med mye plast rundt ikke vil virke.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det skal også sies at dette er en telefon full av luker. Hvis du vil lade den må du inn gjennom en luke på toppen, og skal du ikke bruke Bluetooth-hodetelefoner må du åpne enda en luke. Det hører til at ladekontakten er den gamle Micro USB-kontakten. På DeWalt MD501 er den senket litt i plasten, slik at ladekabler med mye plast rundt selve pluggen neppe vil passe. De jeg hadde liggende i testperioden fungerte likevel utmerket.

Merk at også hodetelefonkontakten sitter i en slik fordypning, så om hodetelefonene dine for eksempel har skrukobling for overgang til større jack-plugg på enden, vil du ikke få brukt dem med MD501.

Siste sikkerhetsoppdatering: 2015

At det er et etterslep på storoppdateringer, og av og til sikkerhetsoppdateringer, i Android-verdenen, er på det rene. Det er tross alt en liten evighet siden Android 7.0 Nougat ble presentert av Google, og fortsatt dukker det opp relativt påkostede telefoner med versjon 6.0 Marshmallow. Som i ZTE Axon 7s tilfelle oppveies imidlertid ofte det av langt nyligere sikkerhetsoppdateringer.

400 megabyte med småforbedringer, og det var en av flere som kom inn da jeg gikk igang med testen. Ingen av dem sørget for å heve sikkerheten i telefonen til akseptabelt nivå.

Slik er det slett ikke for MD501. Ikke bare har den ikke versjon 7.0 av operativsystemet. Her er vi helt tilbake på Android 5.1 - en nesten to år gammel utgave av operativsystemet. Det er i og for seg til å leve med det også. Dette er en arbeidstelefon, tross alt. De aller nyeste funksjonene er kanskje ikke så absolutt nødvendige her som i et flaggskip til hverdagsbruk.

Da er det noen hakk mer avgjørende at siste sikkerhetsoppdatering til DeWalt MD501 er fra desember ... 2015. Det har dukket opp en og annen sikkerhetstrussel på horisonten på de tretten-fjorten månedene siden den gang. Det er ikke godt nok, og selv om Google Play for det meste er en relativt trygg tumleplass handler sikkerhet også om nettjenester, USB-tilkoblinger mot annet utstyr og en rekke andre ting. Hvorfor et nytt produkt feiler såpass på denne fronten er vanskelig å forstå.

... men det skyldes ikke mangel på oppdateringer

Hvorfor bruke Androids innebygde løsning når du kan bruke din egen som ikke alltid virker?

Å bruke Androids innebygde oppdateringsfunksjon, slik nesten alle andre produsenter gjør i en eller annen form, er åpenbart for pinglete. De første gangene jeg søkte etter nye oppdateringer fant ikke telefonen noen verdens ting.

Dette er nemlig skilt ut i appen Wireless Update som ligger i selve appmenyen på telefonen. Eller, den gjorde i hvert fall det først. Jeg la i hvert fall ikke merke til den i innstillingsmenyen med det samme. Men i jakten på nye tillegg etter de mange oppdateringene som kom rekende inn, fant jeg den i samme meny som den vanlige søkefunksjonen.

To oppdateringsfunksjoner som har samme formål er i grunnen litt beskrivende for denne telefonen og dens mange og irritende nykker.

Da jeg gikk igang med testingen kom det fire-fem oppdateringer på løpende bånd, med en samlet størrelse på opp mot 6-700 megabyte. Den største av dem var på over 400 megabyte. Jippi - kanskje en oppgradering, eller i hvert fall en sikkerhetsoppdatering, tenkte jeg.

Den gang ei. Samtlige 400 megabyte ble brukt på det telefonen beskriver som «Minor bug fixes», eller små feilrettinger som vi kanskje ville sagt på norsk.

En av disse feilrettingene var at telefonen plutselig begynte å lagre skjermdumper et annet sted, og at en av tjenestene som er bygget inn plutselig begynte å ikke virke på en annen måte enn den ikke virket i utgangspunktet.

Apporama

En mengde ekstra apper følger med, og noen ganger er det en nyttig ting. Denne gangen er det ikke det.

Det er jaggu godt DeWalt er konsekvente på navn, og leverer intuitive løsninger. L.W.P. står tydeligvis for «lone worker protection», men løsningen heter også «Mandowndetection» i en app som kom med en av oppdateringene. Blinklysikonet nevnes ingen steder i papirheftet som følger med, og selve appen forklarer heller ikke noen verdens ting. Men på DeWalts hjemmesider står det bittelitt om funksjonen. Appen til høyre heter forøvrig RugGear Assis.. i menysystemet. Godt jobbet, folkens.

Én av appene heter L.W.P. Hva den skal gjøre for noe må fuglene vite. Google ser i hvert fall ikke ut til å vite det. Når den åpnes presenterer den kun en varsellampe med et lyn over, og et sted man kan legge inn et passord. Det kan være en slags sikkerhetstjeneste, men den forteller ikke om seg selv i det hele tatt, så jeg er ikke helt sikker.

Løsningen ble å åpne bruksanvisningen. Eller, vent nå litt. Hurtigstartveiledning sto det på den lille folderen oppi, og den sa ingen verdens ting om hva appen gjør. Ikke fant jeg en bruksanvisning på telefonen heller.

Det er ikke noe sted å registrere seg for tjenesten, og den tilbyr egentlig bare å dytte inn et sifferpassord som jeg ikke har.

Etter å ha trykket meg gjennom halve telefonen, på tvers av ulike oppdateringer, kom det til slutt en slags samleapp som skal organisere de andre tjenestene på telefonen. Inni den er LWP-forkortelsen også, men under står det «Mandowndetection». I ett ord.

Trykker man på den kommer man til samme app, men fortsatt uten noen som helst forklaring på hvordan den brukes. Jeg antar at man må registrere seg for en tjeneste gjennom en eller annen annen kanal enn selve håndsettet, kanskje via arbeidsgiver, hvorpå man får en kode.

Men kjøper man denne telefonen er det i utgangspunktet på ingen måte opplagt hva dette er laget for. Kort fortalt er slike apper som regel beregnet på å bruke akselerometer, mikrofoner og andre triks for å finne ut om du på ett eller annet vis er i trøbbel. Har du falt fem meter ned fra et tre, kommer telefonen også til å merke det. Andre leverandører, så som Sonim, har hatt samme type løsninger, men vært vesentlig flinkere til å forklare hva det handler om.

DeWalt Tool Connect

En FM-radioløsning som bare er halvveis gjennomarbeidet. Nøyaktig det vi trenger midt i DAB-overgangen her til lands. Og hva med piping og blinking i morse, sånn i tilfelle du havner i knipe i nærheten av en telegrafist? Sannsynligvis har du større hell med å rope «Hjeeeelp!» dersom noe går galt i nærheten av folk.

En annen app her skal tillate oss å koble til DeWalt-utstyr på arbeidsplassen. Noen av de mer påkostede produktene fra verktøyprodusenten skal nemlig kunne snakke med telefonen over bluetooth.

Tool Connect styrer disse funksjonene, og lar deg for eksempel sette en slags «deadline» på produkter du låner ut, ved at disse deaktiveres etter en avtalt mengde tid. Det er mange flere funksjoner her, men siden jeg ikke har verktøyene som skal til for å teste dette, prøvde jeg i utgangspunktet kun å registrere en konto i appen.

Det gikk heller dårlig. På de første forsøkene fikk jeg ikke til å koble til ettersom MD501 har flere innstillinger for datatilkobling. Strengt tatt ikke appens feil. Men det var passe forvirrende å se et digert 4G-tegn øverst på skjermen, ha mottatt innstillinger fra Telia og å ha skrudd av alle datasperrene jeg fant i innstillingsmenyene – bare for å til slutt finne et hurtigvalgsikon i nedtrekksmenyen som også måtte være aktivert.

Med hurtigvalget for datatrafikk aktivert får telefonen enda et 4G-symbol i toppen. 4G4G ser jo ikke så fryktelig fornuftig ut, men nettverkskontakt ble det i hvert fall.

Gjennom de mange oppdateringene endret oppførselen i appen seg litt, men enden på visa var at jeg ikke fikk registrert noen konto hos DeWalt. På de siste forsøkene strandet jeg i en nettleser som ga meg beskjed om at siden jeg lette etter ikke fantes. Den klassiske 404-feilen, med DeWalt-logo over.

Takk for det. Neste!

Endelig ... FM-radio, jadda!

I 2017 er det definitivt en hit å inkludere FM-radio på arbeidstelefoner som skal selges i Norge. Men jeg synes appen likevel er litt interessant. For den sier noe om hvor gjennomtenkt dette produktet er, og det skal jo tross alt selges i andre markeder enn Norge, der FM er ment å vare lenger enn det skal her på berget.

Derfor ble jeg positivt overrasket av at det kom lyd ut av telefonens ganske høylydte høyttaler uten at jeg koblet til kabel. Et vanlig irritasjonsmoment med radio fra mobiltelefon har vært at dingsene har brukt hodetelefonkabelen som antenne. Dermed har det stort sett ikke vært mulig å få radiolyd ut av telefonhøyttaleren uten å først koble til hodetelefoner, som siden må deaktiveres i appen for å dytte lyden ut riktig sted.

Det er jo tross alt ikke vanskelig å se for seg en anleggstelefon hyle ut nyheter fra et hjørne i rommet, mens man pusler med noe som ikke er så veldig bråkete i en annen del av samme rom. Det er tross alt slik DeWalts egne anleggsradioer ofte brukes, selv om de naturligvis tåler mye mer bråkete omgivelser med sine mye større høyttalere.

Men overraskelsen ble fort snudd til skuffelse da jeg fant ut at eneste forskjell på MD501og andre telefoner med FM-radio er at DeWalts telefon ikke varsler om at den mangler antenne. Den tar fortsatt ikke inn noen verdens ting før man kobler til hodetelefoner. Da først fungerer radioen etter hensikten.

Så lenge det varer. I enkelte fylker er det alt for sent å bruke denne appen til så mye mer enn nærradio.

Egen knapp til hva som helst

Knappene er store, men de er senket mellom utvidelser i gummieringen langs siden på telefonen, og dermed ikke spesielt enkle å føle seg frem til.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En app som faktisk er litt nyttig her er den som stiller inn hurtigtasten på venstre side av telefonen. Customkey kaller DeWalt det, og det er den samme knappen som av og til dukker opp på mange ulike enheter, så som Huaweis helt ordinære, men svært gode, Honor 8.

Her kan du sette opp ting som DeWalt tror vil appellere til sine brukere, så som digital walkie-talkie-funksjon, eller kjapp tilgang på navigasjon. Som, til tross for et helt annet ikon i appen, leder deg til Google Maps.

Siden jeg rir et skrivebord og ikke flyr rundt i skog og mark, satte jeg knappen til å åpne Spotify, men en slik ekstraknapp er ofte kjekk å ha.

En egen app for å håndtere Bluetooth LE-enheter hører også til, uten at jeg helt skjønner hva man skal med den. Slikt utstyr er typisk aktivitetsklokker og andre ting som ikke kobles til på den tradisjonelle bluetooth-måten gjennom innstillingsmenyene.

Slike enheter har som regel egne apper som styrer tilkoblingene, så hva man skal med en løsrevet app som ikke i seg selv støtter noen av dingsene man kobler til vet jeg ikke helt. Man kan i hvert fall se eventuelle BT LE-dingser rundt seg og forsøke å koble til dem. Men akkurat det er altså som regel enklest å gjøre i appen som hører til selve dingsen, fremfor en generell mobilapp.

Generell bruk

I vanlig bruk oppleves telefonen som kjapp. Den skal faktisk ha en del skryt for akkurat det. For det er ikke noen toppspesifisert innmat å finne inni all plasten og gummien her. Det er en forholdsvis rimelig systembrikke fra kinesiske MediaTek som holder orden på ting.

Selv om MediaTek-brikkene på papiret ofte ser ut til å være på høyde med gode brikker fra eksempelvis Qualcomm, har jeg i stor grad opplevd MediaTek-produkter som litt trege og ikke helt ... med på hva man forsøker å gjøre med telefonene. De våkner gjerne ikke fra dvale helt uten å skape seg litt først, eller så går menyvekslinger påfallende tregt. Eventuelt er det helt andre bugs som byr seg frem.

På DeWalt MD501 går disse tingene rimelig kjapt, og den har ikke nykker på samme vis som mange andre MediaTek-enheter. Her har noen åpenbart gjort noe riktig. Det også til tross for at Android-versjonen her er så utgammel at man kunne tenke seg den ikke var like smidig på svak maskinvare.

En pussighet med denne telefonen er at bunnknappene ser ut til å være laget for enda eldre Android enn versjon 5.1 Lollipop. Hurtigvalget til venstre nederst på telefonen åpner nemlig innstillingsmenyer i apper man er i, fremfor å aktivere appvekslingen slik det er vanlig i de nyeste Android-telefonene. Det er svært uvant. Skal man appveksle her må man i stedet holde fingeren på hjem-snarveien i noen øyeblikk.

Masse lys i skjermen

En annen ting man kan like her er skjermen. Spesielt for et produkt som skal brukes mye ute. Den kan bli så lyssterk at den er direkte vond å se på innendørs. Heldigvis har den en automatisk lysjustering som fungerer ganske fint. Med automatikken på brukte jeg telefonen på absolutt minste lysinnstilling i testperioden. Det fungerte fint både ute og inne, også i de solrike forholdene på østkysten av USA.

Skulle du bli rammet av flombelysning fra oven, enten i form av finvær eller romvesener, burde du altså kunne lese skjermen på denne telefonen godt.

Det er imidlertid ikke bare godord å komme med om denne skjermen. Det er en tanke lavoppløst for sin fem tommer store størrelse, med bare 1280 x 720 piksler. Det betyr at du ikke trenger å se særlig hardt på den før den viser enkeltpikslene sine. Antakeligvis snakker vi om en kombinasjon av både rimeligere skjermpanel og bedre lysstyrke. LCD-skjermer virker tross alt ved å slippe lys fra et bakpanel gjennom pikslene i LCD-panelet foran. Jo større piksler, desto mer lys slipper gjennom.

God batteritid, men dårlig som telefon

En telefon som skal tåle alle omstendigheter er gjerne ekstra polstret. Men hvordan gjøre det uten at det går utover lyden? Det har ikke DeWalt funnet ut av, for MD501 låter ganske dårlig i samtaler.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Jeg ser for meg at målgruppen for disse telefonene i stor grad liker å ringe med telefonene sine. Kanskje i enda større grad enn resten av oss, ettersom hansker og arbeidsverktøy kan gjøre skjermtastatur og lynmeldingstjenester uaktuelle.

Men et problem som av og til oppstår her er at slike telefoner også er svært godt polstret mot elementene. Det betyr at man snakker gjennom fukt- og støtsikringer før stemmen treffer en mikrofon eller øret treffer en høyttaler. Noen produsenter får dette helt fint til, med eksempler som Cat og Sonim. Men DeWalts telefon er spesielt dårlig på mikrofonbiten.

Det er rett og slett vanskelig å høre tydelige skiller i stavelsene når man snakker med noen som holder en MD501 mot øret. Lyden låter litt som om den har blitt filtrert gjennom en vegg. Sannsynligvis også fordi det er nettopp det som skjer.

Er man selv den som snakker i MD501 er tilstandene noen hakk bedre. Lyden bærer litt preg av det samme, men likevel er den såpass mye klarere at man aldri har noe problem med å forstå samtalepartneren. Med mindre den er en kollega som også har MD501, da.

Store knapper er en forutsetning for behanskede brukere, men når de også er senket såpass i telefonen at de er vanskelige å føle seg frem til kan dette bli en frustrerende opplevelse.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En fin ting her er at telefonen har et stort batteri på 3 950 mAh, og varer greit halvannen til to døgn på en lading. Selv om batteriet er større enn i mobiler flest er ikke batteritiden fullt på høyde med inntrykket av batteristørrelse. Det kan komme av valget av maskinvare, at skjermen er så lyssterk og selvsagt også at den kjører en svært gammel Android-versjon.

Om jeg får returnere litt til skjermen i et annet ærend er det greit å nevne at berøringsfølsomheten langs kantene er litt så som så. Ganske ofte må jeg trykke på taster eller knapper i utkanten av skjermen flere ganger fordi telefonen ikke virker å oppfatte trykk der like godt som på resten av skjermen. Hvis du har brukt telefoner med ulike kreative løsninger på utformingen av skjermen, har du kanskje opplevd liknende problemer. Men jeg er ikke vant til å støte på dem i telefoner som er relativt ordinært utformet, slik denne er.

Apropos utformingen. Knappene langs siden av telefonen er store, men senket i gummieringen langs sidene. Antakeligvis er dette for å sørge for at de ikke blir trykket på i utide. Men ekstraknappen stikker litt lenger ut og det er fort gjort å trykke på den når man egentlig ønsker å låse telefonen. Det er dessuten en hanskemodus her for skjermen, men jeg mistenker at de fysiske knappene ikke er allverden å trykke på med arbeidshanskene på, selv om de er store. Senkingen i telefonskroget har altså både fordeler og ulemper.

Ytelse

Noen kraftplugg er ikke DeWalt MD501, men den er altså kraftig nok til å by på en grei brukeropplevelse. Vi tar likevel med ytelsesmålingene, ettersom det sier noe om hvor god varighet man som appbruker kan regne med å få ut av telefonen. Blir telefonen for treg til å kjøre de viktigste appene om ett års tid, må man enten velge bort tjenester eller bytte telefon. Derfor er ytelse fortsatt litt viktig, selv om de fleste av dagens telefoner, også de billigere variantene, er innenfor på dette punktet.

Det skal sies at disse ytelsesmålingene likevel er svært dårlige, og plasserer telefonen i klasse med vanlige mobiler til mellom 1000 og 1500 kroner. Den koster mer enn tre ganger mer. Som et lite hjertesukk kan det tas med at det er høyst irriterende å ytelsesteste noe som bruker opp mot en halvtime på hver test.

Dårlig kamera

Det er heldigvis sjelden vi støter på et fullt så dårlig kamera som DeWalt MD501 leverer i en såpass påkostet telefon.

Her er det egentlig bare å ramse opp dårlige egenskaper først som sist, og håpe at man ikke har glemt så mange når man er ferdig.

Kameraet er svært tregt, men ser i mange tilfeller ut til å være ferdig med fotograferingen før det faktisk har gjort jobben. Det betyr at når telefonskjermen blinker litt og antyder at arbeidet er gjort, gjenstår det fortsatt samling av lys. Legger man telefonen i lomma i trygg forvissning om at bildet er tatt ender man dermed ofte opp med et slags abstrakt lyskunstverk basert på det kameraet fanger opp mens man legger telefonen bort.

Selv om man jobber aldri så hardt for å holde telefonen rolig mens man fotograferer, og nærmest uansett lys, blir bildene uklare og dårlige. Selv ikke de få rimelig klare bildene blir særlig gode, ettersom det ser ut til at telefonens digitale etterarbeid heller ikke gjør noe særlig godt for dem.

I likhet med bildene er det også uklart hvorfor fargene i folks ansikter ofte ser ut som en slags fargegradering fra fordums tider 256-fargeskjermer, der overganger ble oppnådd med dårlige punktmatriser for mellomfargene.

Bedre, men enda tregere, med HDR

Kvaliteten blir noe bedre om man aktiverer HDR-funksjonen, men da blir kameraet enda tregere, og kan bruke vinter og vår på å fange et bilde. En ting er nå om du har tid eller mulighet selv til å vente på at kameraet er ferdig. Men HDR-bilder av objekter i bevegelse er strengt tatt en glemmesak - selv i fullt dagslys.

Ikke er den spesielt god til å fokusere heller, og har en tendens til å fokusere på saker og ting langt unna fremfor det som er nærme. Et klassisk problem med rimeligere telefoner, men DeWalt MD501 koster tross alt 5000 kroner.

Nå brukes slike telefoner ofte til dokumentasjonsformål. Skal man som arbeider vise frem en skade eller slitasje på utstyr, er det gjerne slik at kravet til bildekvalitet er underordnet. Men siden MD501 trenger så voldsomt mye lys og en virkelig stødig hånd for å ikke gi uklare bilder spørs det om den er god nok til dette formålet under alle forhold.

Vanligvis tar vi ikke med de bildene som tydeligst skyldes bevegelsesuskarphet og dårlig fotograf, men her var det så vanskelig å oppnå noenlunde greie bilder, at jeg velger å ta med stort og smått i karusellen under. Det betyr at noen av dem er (mislykkede) forsøk på å ta bilder av samme motiv.

DeWalt MD501
Svakt

DeWalt MD501

Svakt
sitatMD501 er en bulk i DeWalts rykte som kvalitetsleverandør.

Fordeler

  • +
    Tåler det meste
  • +
    Lyssterk skjerm
  • +
    Praktisk knapp for valgfrie funksjoner
  • +
    Noenlunde raske menyer
  • +
    Stort batteri
  • +
    FM-radio som kanskje virker noen uker til

Ting å tenke på

  • Språkblanding overalt
  • Apper som ikke forklarer hva de gjør
  • Apper som ikke virker
  • Ustabil og ustandard oppdateringsløsning
  • Siste sikkerhetsoppdatering fra 2015
  • Operativsystem fra 2015
  • Samme ytelse som telefoner til 1500 kroner
  • Dårlig lyd under samtaler
  • Batteritiden er grei men reflekterer ikke batteristørrelsen
  • Middels byggekvalitet
  • Elendig kamera
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her