Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei Honor 8 Pro

Huaweis billigserie har blitt så bra at den konkurrerer med toppmodellene

... men kommer den til Norge?

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Det kommer mange spennende telefoner ut av Kina om dagen, og en av produsentene som virkelig har klatret heter Huawei. Da er det litt morsomt at også Honor, som er Huaweis «billigmerke» kniver knallhardt med Huaweis topptelefoner om tronen.

I fjor gjorde Honor 8 det svært skarpt blant dem som ønsker seg en rimelig, men toppspesifisert og pent designet telefon. Nå er det Honor 8 Pro som har lyst til å skinne.

Navnet er bittelitt villedende. En kan komme i skade for å tro at det er snakk om en større Honor 8 her; i så fall snart ett år etter dens lansering. Det ville i så fall vært ganske tregt slipptempo. Men heldigvis står det bedre til enn som så. Huawei ... kremt, Honor har sørget for å dytte inn kliss ny maskinvare på en del punkter, og dermed er denne telefonen på mange måter å regne som en rimeligere P10 Plus, en mobil vi ga karakteren 9/10.

Selv om Honor 8 Pro er rimeligere enn sine brødre fra Huawei i utlandet, er det ventet at den vil koste en del mer her til lands, om den dukker opp. Dermed skrur vi også opp forventningene en anelse. Kan den leve opp til det?

Ordinær, men pen

Honor 8 Pro er en virkelig lekker telefon, selv om den ikke helt følger inneværende mote med rammeløs skjerm, slik toppmodellene fra LG og Samsung gjør.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Designmessig er det en relativt ordinær telefon. Den har rammer rundt skjermen, den har de sedvanlige antennebåndene i aluminiumschassiset rundt, og den har fingerleser midt på, på baksiden.

Huawei har det imidlertid med å finne frem til en del trivelige farger, og der den svarte vaianten ser mest anonym ut, er den blå utgaven ganske pen av seg. Den har ikke design som skriker, men den dype og metalliske blåfargen har en glød som gjør at dette likevel er en iøynefallende telefon. Den blå metallfolien under glasset på forsiden gjør seg like godt som den gjorde i den vanlige Honor 8-modellen, og er heller ikke langt unna den tidvis ekstremblanke Galaxy S7 fra i fjor.

Honor 8 Pro er rett og slett dresskledt, på sitt vis. Og burde passe fint til både hverdags og til festantrekk.

En knapp som mangler

En av tingene som sjarmerte meg ganske grundig ved Honor 8, var den kombinerte fingerleseren og universalknappen på baksiden. Fingerleseren bor fortsatt på baksiden i Honor 8 Pro, men denne gangen er det en stillestående leser, akkurat som på P10-modellene.

Fingerleseren på baksiden er fint plassert, godt unna veien for kameralinser og annet spetakkel. Men hvor er den finfine knappen som var bygget inn i forrige Honor 8?
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dermed er løsningen som gjør at man kan hurtigstarte selvvalgt app eller funksjon med en fysisk knapp borte. Dette er i og for seg en liten ting å klage på, men på «originalen» viste faktisk denne seg å være ganske nyttig.

Ellers er det få knapper av noe slag på telefonen. Du får de vanlige volumtastene, og en låsetast langs høyre side av telefonen, og det var det hele.

Under telefonen en USB-C-kontakt og telefonens eneste høyttaler. Den spiller rimelig pent og låter ikke blikkboksete, slik mange mobilhøyttalere gjør. Men både stereolyd og volumnivå 11 er utenfor rekkevidde. Det finnes en del andre mobiler med én enkelt høyttaler på som spiller høyere enn denne. Når det er sagt, den spiller heller ikke påfallende lavt.

Gitt at lyden er noenlunde grei kan den kanskje egne seg til å spille av podcaster eller annet fra kjøkkenbenken, men å se lange biter film uten hodetelefoner på er ingen høydare.

Honor 8 Pro mot resten

Mate 9 Pro ble den første av mange Huawei-mobiler som har svært like spesifikasjoner på innmaten og kompromissløs ytelse.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som nevnt er ikke dette helt den store utgaven av Honor 8 man kanskje kunne forvente. Der den mindre navnebroren hadde maskinvare såvidt under fjorårets Huawei-toppmodell, P9, er Honor 8 Pro fullt på høyde med årets toppmodell, P10 Plus.

Her er det altså den foreløpig heftigste Huawei-systebrikken som råder; HiSilicon Kirin 960. Telefonen har også 6 gigabyte RAM å boltre seg med, og hvis du er opptatt av lagring har den dessuten 64 gigabyte bygget inn.

Den er altså bedre utstyrt enn den vanlige P10-utgaven (4 GB) på RAM, mens den er litt dårligere utstyrt enn P10 Plus (128 GB) når det kommer til lagringsplass.

Et kompromissløst kompromiss ...!?

Det er ikke snakk om verdens mest lyssterke skjerm dette her, men den klarer seg likevel helt fint i kraftig solskinn. Det meste på dette nivået i ytelse og pris er godt nok og litt til på denne fronten i dag. Det er i hovedsak små nyanser i hva du foretrekker av fargegjengivelse og oppløsning som skiller.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I praktisk bruk betyr det at Honor 8 Pro byr på tilnærmet kompromissløs ytelse. Den er lynende kjapp, og appveksling skjer i en håndvending. Den virker rett og slett å sette sin ære i å ikke by på forsinkelser av noe slag.

Dette er i grunnen en litt ny opplevelse hos Huawei. Selv om de har hatt raske nok telefoner de siste årene, var det først da de slapp den utmerkede Mate 9 Pro at dette kaliberet brukeropplevelse dukket opp.

Et digert batteri på 4 000 milliamperetimer hører til. Det er faktisk større enn det Huawei har puttet i sin store P10 Plus-modell. Og du verden som Honor 8 Pro holder ut. På en nylig tur til Taiwan ble det telefonens oppgave å holde alt mitt andre utstyr med nett fra et SIM-kort levert av den Taiwanesiske operatøren ... jeg aner ikke hvilken operatør det var. Det var uleselig for primater flasket opp på norsk, men i kombinasjon med Honor 8 Pro ga det særdeles stabil og fin 4G gjennom oppholdet.

Hotspot-funksjonen sto aktivert fra morgen til kveld. Jeg brukte i tillegg telefonen ganske hardt i perioden, og tenkte knapt på batteriet. Kun den ene dagen jeg oppdaget at jeg hadde glemt å lade den, og begynte med 38 prosent på måleren måtte jeg frem med nødladeren som bor i ryggsekken.

At telefonen i tillegg er så stabil og fin at man aldri blir overrasket av hverken forbruk eller ytelse er også et pluss. Hver eneste gang jeg kikket på den gjorde den det den skulle, og batteritiden hadde minket med sitt vanlige minimale fra gang til gang.

Huawei og Honor har virkelig begynt å få dreisen på det med brukeropplevelse, og har antakeligvis menysystemet som, forutsatt rask innmat som her, oppfører seg nærmest original Android. Det er spesielt, gitt at kineserne har bygget om på omtrent alt. Likevel virker ikke engang småanimasjonene å lide, slik de av og til kan gjøre hos Samsung og LG.

Målt ytelse

Honor 8 Pro er blant de raskeste mobilene du kan kjøpe i dag, og det viser seg greit i ytelsestestene. Ikke overraskende ligger den omtrent jevnt med andre Huawei-høvdinger som Mate 9 Pro og P10 Plus. De deler da også omtrent all den samme maskinvaren.

untitled link

Fargekoder: Fiolett - Snapdragon 835, Rødbrunt - Snapdragon 821 Pro, Svart - Snapdragon 821, Lyseblått - egenutviklede brikkesett, Gult - Snapdragon 820.

Esken er en VR-brille

Esken blir til en VR-brille etter at du har pakket ut Honor 8 Pro. Noen konkurranse for Samsungs Gear VR blir den ikke, men for å gi en første liten smak på hva mobil-VR er kan den være trivelig nok.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

At noen har lagt sin sjel i denne artige tassen er synlig helt fra man pakker den ut. Honor 8 Pro leveres nemlig i en eske som raskt kan omgjøres til en VR-brille.

Det er, pussig nok, ikke en unik løsning for Honor 8 Pro. Flere andre mobilprodusenter har gjort liknende stunt, deriblant Alcatel, som er et kjent merkenavn på det amerikanske markedet. Men uvanlig, det er den.

Grunnleggende sett snakker vi om en bittelitt finere utgave av Google Cardboard. Dermed får du linser og bittelitt brettearbeid inkludert.

Den helt kurante 1440p-oppløsningen i skjermen gjør også mobilen ganske utmerket til VR-bruk, selv om dette ikke er den mest behagelige løsningen man kan velge. Skal du leke mye med VR på mobil bør du heller gå for en plastvariant som har mer behagelig passform og myke stropper til å feste på hodet.

Men som en artig måte å introdusere nye brukere for mobil VR er det tross alt det grunnleggende du får med her.

Menyer som gir deg mange valg

I nyere Huawei-telefoner kan man velge å ha appmeny heller enn å spre alle appene utover hjemmeskjermen. EMUI 5.1 er lynende raskt, og helt ekstremt stabilt og batterisnilt i denne telefonen. Den bare varer og varer og varer.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er EMUI 5.1 og Android 7.0 som kjører på Honor 8 Pro. Det betyr at du får tilnærmet uendelig mange ulike valgmuligheter i menysystemet. Paret med en god systembrikke blir det meget kjapt og smidig også.

I den grad det er en ulempe med EMUI-løsningen, er det at det er fabelaktig mange flere valg å svinge innom her enn i andre telefoner. Det er også et større spørsmål hvor fort oppdateringer kommer. Det pleier å variere fra produsent til produsent, og av og til fra generasjon til generasjon. Huawei har ikke alltid vært de flinkeste.

En av de viktigste endringene for Huawei-telefoner det siste halvåret er at man endelig har fått muligheten til å velge om man vil ha alle appene sine fordelt utover hjemmeskjermen, eller om man vil ha en egen appskuff som man åpner med skjermknapp. Dermed er ikke kineserne like kompromissløse på det området som de var før.

Det er lett å bruke Honor 8 Pro, men dykker du ned i menyene finner du innstillinger for alt mellom himmel og jord. Du kan også bruke den med to samtidige SIM-kort.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Mulighet til å kjøre samme app med flere innlogginger ligger her under funksjonsvalget «Tvillingapp». Du kan gjøre utvalg fra kontaktlisten din om du ønsker å sperre for at noen tar kontakt med deg, og du kan velge om telefonen skal skru seg av og på til faste tider.

Det er bygget inn løsning for to samtidige SIM-kort, der du må eventuelt bytte ut ett av dem hvis du foretrekker SIM og minnekort. En egen app som skal hjelpe deg med fjernstyringsdioden i toppen av telefonen følger med, men som vanlig er den relativt dårlig. Men laster du ned Anymote fra Google Play blir dioden faktisk ganske nyttig og fin.

Dette er kun et lite utvalg av appene og funksjonaliteten som følger med her. Vi har testet EMUI5.1-baserte telefoner flere ganger så langt, så hvis du er nysgjerrig på noe som ikke er med her er disse testene gode utgangspunkt for å finne ut mer:

IR-senderen på toppen kan brukes med Huaweis egen app, men Anymote er en langt bedre løsning. Nyttig så lenge man fortsatt har vanlige fjernkontroller liggende og slenge.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

På vårt testeksemplar kjører det i skrivende stund global programvare, og ikke tilpasset nordisk programvare slik telefonene som kommer hit pleier å ha. Det betyr at det er med en del skrot i menyene som neppe kommer hit. Erfaringsmessig er det heller ingen nevneverdig forskjell i ytelse eller brukeropplevelse på disse. Foruten at Gamelofts irriterende «restekasse» altså neppe kommer til våre breddegrader.

Til underholdning

Honor 8 Pro har fortsatt hodetelefontilkobling av det klassiske slaget, og det er i utgangspunktet mye lyd som kommer ut av den. Det blir så høyt i portable hodetelefoner at det rett og slett er for slitsomt å lytte til fullt volum. I mange telefoner må det fullt volum til for å få litt dreis på sakene. At den er såpass kraftig er dermed en god ting - spesielt når man skal skru på musikk som er litt lavt mikset.

Rett ut av esken kommer den med lydforbedring fra DTS påskrudd. Noen ganger er det et pluss, men andre ganger, som her, er det ikke spesielt positivt. Lyden blir ekstremt bassig og ullen med denne løsningen. Hvis hodetelefonene dine er litt bassfattige etter din smak er det greit å la løsningen stå på. Hvis ikke? Vurder om du vil skru av denne.

Det er ikke helt AMOLED-skjermen fra Mate 9 Pro som står i denne telefonen, men det er fortsatt en riktig så god skjerm. Oppløsningen er 1440p, og fargegjengivelsen er i utgangspunktet litt i den varme enden av ting. Det er mulig å stille på dette selv.

Resultatet er knallgod bildekvalitet, og tilstrekkelig lysstyrke til å titte på Netflix hvor du måtte være. HDR-funksjonalitet må du imidlertid se til LG, Samsung eller Sony for å få i denne generasjonen toppmodeller.

Mangelen på stereohøyttalere gjør det frustrerende å se video uten hodetelefoner, så det kan man like godt la være.

Men da kan du jo alltids kjøpe deg en liten bluetooth-høyttaler, som vi har samletest »

Kamera

Det står ikke Leica på kameraet her, og glasset har samme lysfølsomhet som den vanlige P10-modellen, altså f/2.2. Dermed er ikke dette helt førstevalget om man skal knipse bilder i dårlig lys. Man ender ganske raskt med å få bevegelsesuskarpheter i disse situasjonene.

Unntaket er dersom motivet står i ro, og du har anledning til å sette mobilen fra deg. Da kan du bruke Huaweis utmerkede nattmodus, som sanker lys i flere evigheter til den får nok til å lage et tilnærmet støyfritt og perfekt bilde selv når lyset er fraværende.

I vanlig dagslys er dette en kameratelefon som tar skarpe og gode bilder, med ålreite farger og rimelig kompetent eksponering. Mange eksempler på dette, såvel som forskjellen opp til regjerende mørkemester, Galaxy S8, finner du i bildegalleriet nederst.

Ellers er det verdt å nevne at den er rimelig god på video, med både elektronisk bildestabilisering og muligheter for opptak i 4K eller full-HD med 60 bilder per sekund for jevnere flyt. Begge disse tingene virker utmerket, men testvideoene jeg har skutt i perioden er i hovedsak vanlig 1080p med 30 bilder i sekundet. En liten snutt satt sammen fra disse ser du til høyre.

Til slutt

Honor 8 Pro er enkelt og greit en fantastisk telefon å bruke. Men Huawei ser ut til å ha gjort noen små endringer i hvordan Honor-produktene selges her til lands. Reiser du ut i den vide verden er det slett ikke umulig å få fatt i produktet for rundtom 490 euro, eller 4500 kroner. Her på berget skal telefonen kanskje selges for knappe 7000 kroner.

I fjor var Huaweis utvalg ganske uoversiktlig, og med en rekke produkter som overlappet i pris, men med Honor 8 som det klart mest prisgunstige av dem. Det spiste nok litt av toppmodellsalget, og dermed er det forståelig nok at Huawei gjør som de gjør om Honor 8 Pro først kommer hit. Men like prisgunstig som før er den ikke, når det omtrent ikke er noe prisskille mellom den og kjempegode Mate 9 Pro.

Det betyr at Honor 8 Pro strengt tatt kun er aktuell for deg som ikke setter pris på designet eller den buede skjermen i Mate 9 Pro.

Men opplevelsen er altså omtrent lik her, selv om Leica-logoene ikke blir med til Honor-land. Så velg den du synes er finest.

Huawei Honor 8 Pro
Meget bra

Huawei Honor 8 Pro

Meget bra
sitatHonor 8 Pro gir himmelsk ytelse, men prisen er ikke fullt så hyggelig som den pleier.

Fordeler

  • +
    Lynende rask
  • +
    Svært god batteritid
  • +
    Fin skjerm
  • +
    IR-fjernkontroll
  • +
    Plass for minnekort eller ekstra SIM
  • +
    Godt kamera
  • +
    Hurtiglader følger med
  • +
    Esken er en VR-brille(!)

Ting å tenke på

  • Kamera kunne ytt bedre i mørket
  • Ingen stereolyd
  • Ikke vanntett
  • Ikke like prisgunstig som Honor pleier å være
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her