Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLenovo Legion Y520

En av de billigste spillbærbare du får i dag

Men hvor godt duger egentlig GTX 1050 til gaming?

Andrea Bruer/Tek.no

Det er ikke så ofte vi får inn spillbærbare i denne prisklassen til testing. Og det er ikke til å stikke under en stol: Skal du gi under 10 000 kroner for en bærbar spill-PC, må du nok belage deg på å senke forventningene ganske mye sammenlignet med for eksempel råskinn til 18 000 og forbi.

Lenovo Legion Y520 har likevel på papiret littegrann å skilte med, avhengig av hvor kravstor du er. Det dedikerte grafikkortet er Nvidia GTX 1050. Er du stor 4K-fan bør du styre unna, men noen spill bør i hvert fall i teorien gå rimelig greit.

Tøff i trynet

Lenovo Y520 skiller seg umiddelbart ut fra andre laptoper – både i denne og andre prisklasser – med sitt geometrisk inspirerte design. Den nærmest v-formede kroppen gir inntrykk av at man forvente en viss kraft under panseret.

Det sorte chassiset er utformet i solid plast med et rillemønster på lokket. Fingeravtrykksavstøtende kan det dog dessverre ikke sies å være. Da undertegnede mottok maskinen hadde vedkommende som håndterte maskinen før meg allerede rukket å etterlate noen ganske så godt synlige merker på lokket.

Det sorte designet lyses opp av stilige, røde detaljer. Tastaturet har sorte taster med røde kanter (så klart ekstra tykke rundt WASD-kvartetten). Bakgrunnsbelysningen til tastaturet er også rød.

Lenovo Legion Y520 har en form litt utenom det vanlige. Den mønstrede overflaten gir et ekstra tøft preg.
Andrea Bruer/Tek.no

Maskinen er 2,5 centimeter tykk og veier 2,4 kilogram. Den er med andre ord verken den tynneste eller letteste spillmaskinen du får tak i.

Men du får i det minste en ganske solid kjøleløsning og plass til omtrent så mange porter ditt hjerte kan ønske deg i en bærbar: Fire USB-innganger, hvorav én er USB-C, to USB 2.0 og én USB 3.0, inngang for HDMI, én audio-jack og én mikrofon-jack (jepp, de er separate!), en ethernet-port og en 4-i-1 kortleser for både SD, SDHC, SDXC og MMC.

Dette er kanskje ikke den aller mest portable laptopen av alle. Ikke bare kan designet by på problemet hvis du forsøker å skvise det ned i en mindre sekk eller en sleeve hvis glidelås du bare akkurat får lukket igjen (jepp, vi har prøvd).

Det klumpete designet innebærer blir heller ikke noe særlig mer elegant av at laptopen veier 2,4 kilogram. Attpåtil er ladeklossen av nærmest monstrøse proposjoner, så kombinert med det vi skal se er en batteritid som ikke holder til en hel arbeidsdag må du belage deg på en litt tung sekk.

Dugelig pekeplate, men ikke til spilling

Pekeplaten er utformet i samme stil som resten av maskinen: Rød og sort, og med en vinklet og uthevet ramme i plast.

Lenovo Y520 er ikke av de smaleste maskinene du finner. Tykkelsen innebærer dog at det er plass til både gode kjøleløsninger og det meste du kan ønske deg av porter.
Andrea Bruer/Tek.no

Presisjonen er helt grei til hverdagsbruk, og scrolling og zoom-bevegelser fungerer helt fint. Undertegnede forsøkte sågar for (veldig) moro skyld å spille Elite Sniper 3 og CS:GO med touchpad, og det gikk som forventet komplett ad undas. Du slipper altså ikke unna å måtte punge ut for en ekstern mus til spilleformål.

De to fysiske knappene under pekeplaten kjennes veldig grunne når man trykker på dem. Fordelen er at man da kan trykke kjapt mange ganger på rad, som kanskje er tiltenkt gamere. Men dette er litt poengløst ettersom man som nevnt uansett må skaffe seg en ekstern mus til spilling. Venstreknappen bråker også ganske mye når man trykker den ned.

Vi fant den beste spillmusen på markedet. Les vår test av 6 forskjellige spillmuser.

Overraskende god lyd

Det skal heldigvis en del til for å overdøve høyttalerne. Lenovo har slått på stortromma og påspandert to stk. 2W Harman-høyttalere med Dolby Audio Premium på Legion Y520. De er plassert på hver sin høyre bakkant av maskinen, og lokket er designet slik at det er en liten glippe over. Dette bidrar til litt luft over høyttaleren, slik at lydbølgene (ifølge min totalt ukvalifiserte gjetning) får skylle over deg i hvert fall i litt større grad enn ellers.

Pekeplaten står i stil med resten av maskinen, og er midt på treet kvalitetsmessig.
Andrea Bruer/Tek.no

Dette virker å være et godt valg, for dette er jammen ganske imponerende lyd til bærbar PC å være. Både dialog og intro-musikk i Buffy: The Vampire Slayer bar påfallende lite preg av den klassiske metalliske og tynne laptop-lyden. Tvert i mot er det fyldig, varm lyd med god bass.

Dette er så klart ikke noen god erstatning for alskens avanserte hifi-opplegg og hodetelefoner. Men for å dele medieopplevelser med dem rundt deg når du ikke har tilgang til annet, fungerer lyden overraskende bra.

Lyden fungerer også bra i å overdøve det lille som dukker opp av viftestøy når man spiller. Ved bruk av nettleser med en del faner oppe var maskinen nærmest stillegående. Ved middels belastning med enklere spill som Rocket League merket vi bare en foholdsvis svak susing. Ved tyngre belastning, som i benchmarking-testene du kan se resultatene av lenger ned, merket vi mer påfallende suselyder.

Knallbra tastatur

Tastaturet er ifølge undertegnedes kresne fingre intet mindre enn fenomenalt. De 1,7 millimeter dype tastene er utført i matt plast, og det er ikke noe å si på presisjonen og responsen.

Lenovo er riktignok også kjent for svært gode tastaturer, men kan av og til snuble litt med tanke på snodige plasseringer av shift- og piltaster, for eksempel. I dette tilfellet er layouten mer eller mindre uten krumspring. Tastene er akkurat der fingrene forventer at de skal være, med unntak av at return-tasten kanskje er littegrann i korteste laget. Dette tok dog ikke mange minuttene å bli vant med.

1.7 mm dybde, matte taster og tilnærmet perfekt avstand mellom tastene gir en veldig god tasteopplevelse.
Andrea Bruer/Tek.no

Som seg hør og bør på en 15-tommers-bærbar er også tastaturet i fullbredde, med numerisk tastatur. Det er ikke noe kluss rundt piltastene heller, så man slipper å bekymre seg for å komme borti en page-up-knapp, som er tilfellet med for eksempel tastaturet på Lenovo X1 Carbon.

Temperaturen rundt det kjente og kjære WASD-området ble heller ikke merkbart varmere da vi testet med å spille litt Sniper Elite 3, Rocket League og CS:GO, heller.

Vi gjorde noen temperaturmålinger rundt omkring på tastaturet etter litt spilling, og venstre side av tastaturet holdt da komfortable 25 grader, mens høyre side, hvor det numeriske tastaturet er, holdt 33 grader. Undersiden var på det varmeste 40 grader etter å ha kjørt grafikk-testen Fire Strike i grafikk-testprogrammet 3DMark i 30 minutter.

Tastaturet er bakgrunnsbelyst i rødt, som står i stil med den røde rammen både rundt tastene og pekeplaten. Det er tre lystrinn, og lyset fungerer godt. Det er selvfølgelig en smakssak hvorvidt man synes rødt og sort er noe særlig, men undertegnede synes i hvert fall at det er intet mindre enn råtøft.

Helt grei skjerm og batteritid

Lenovo Y520 sin rødfarge er litt på bærtur.
Andrea Bruer/Tek.no

Den 15,6-tommer store IPS-skjermen til Lenovo Y520 har en oppløsning på 1920 x 1080 piksler, og er såkalt "antirefleks".

Og det er få refleksjoner å spore i skjermen. Dessverre må man nok sitte ganske så rett foran skjermen for å få innsyn i hva som foregår på den uten de store forstyrrelsene i fargegjengivelse.

Fargekalibreringen er ikke den helt store. Med unntak av hvitt, gult og – med litt godvilje – cyan, bør du neppe belage deg på presis fargegjengivelse. Følgelig er nok ikke dette maskinen for deg som er avhengig av presise farger. Særlig rødfargen er rett og slett ute på en aldri så liten kjøretur.

Lysstyrken er helt grei. Batteritesten vår, som vi kjører på 150 nits, måtte vi dog helt opp til 81 prosent for å få. Dette er altså ikke den mest lyssterke maskinen, men den opplevdes i hvert fall rent subjektivt som mer enn tilstrekkelig, også i dagslys.

Med videoen "Big Buck Bunny" spilt i fullskjerm og i loop i strømsparermodus i Windows' egne avspiller fikk vi skvist ut 5 timer og 37 minutter av denne maskinen.

Dette er i grunn ikke et så aller verst resultat sammenlignet med både ikke-spillbærbare og spillbærbare, som vi har tatt oss friheten til å presse inn i grafen over. Lenovo Legion Y520 havner midt i mellom de to kategoriene hva batteritid angår, og er i grunn hverken fugl eller fisk. Som forventet av et grafikkort av det mindre krevende slaget krever det heller ikke så mye strøm.

Man kan nok kanskje uansett ikke forvente at en spillbærbar skal vare en hel arbeidsdag. Men dette er likevel helt grei batterilevetid for deg som også vil bruke en slik maskin til å se på film eller jobbe med hva det skulle være av skriftlig arbeid (og kose deg med det digge tastaturet!).

Ganske kjapp prosessor

I programmet Handbrake har vi konvertert en ISO-fil til en mp4-lyd og logget hvor lang tid prosessen tok. Ytelsen til den 7. generasjons Intel i5-prosessoren er rimelig god, i hvert fall sammenlignet med andre maskiner som er mer egnet til hverdagsbruk mer enn spilling.

I prosessor- og grafikktesten Cinebench 15 blir det i det minste noe tydelig at Lenovo Y520 faktisk har et dedikert grafikkort – i motsetning til de andre i grafikken under:

Men prosessoren er kanskje ikke det aller mest sentrale i en spillbærbar – så lenge den leker godt sammen med grafikkortet, som nok er hakket viktigere i denne konteksten.

Takler ikke nyere spill

Og når vi sammenligner grafikkytelsen i spill med bærbare PC-er som har en god del bedre grafikkort ved hjelp av benchmark-verktøyet,blir det tydelig akurat hvor mye GTX 1050 i Lenovo Legion Y520 kommer til kort i selskap med bærbare med langt heftigere grafikkort.

I det svært grafikkrevende spillet Deus Ex: Mankind Divided fikk vi et gjennomsnitt på lusne 18 bilder i sekundet.

Setter du oppløsningen til 1366 x 768, kan du forvente en litt bedre bildeoppdateringsfrekvens. Våre tester resulterte i et snitt på 31 FPS på denne oppløsningen i Deus Ex.

Men heller ikke på mindre krevende spill er ytelsen merkbart bedre. Vi brukte benchmark-verktøyet i Rise of the Tomb Raider for å teste bildefrekvensene, og resultatet er også her begredelige greier på 1920 x 1080. Det skal selvfølgelig sies at du vil kunne få langt høyere bildefrekvenser og en bedre opplevelse om du skrur ned innstillingene fra de høye innstillingene vi bruker i våre tester.

Den syntetiske spillytelsen til Lenovo Legion Y50 i grafikk-testverktøyet 3D-mark er bare atter et bevis på at Y520 er langt mer sammenlignbar med bærbare PC-er som har integrert grafikk, heller enn dedikerte spillmaskiner.

Men selv sammenlignet med disse maskinene havner ikke Lenovo Y520 på topp. GTX 1050 og 6. generasjons Intel i5-prosessor er med andre ord ikke store greiene for deg som vil spille nyere og krevende spill. For en bærbar PC som hevder å nettopp være utformet for spill er dette åpenbart nok ganske tynne greier, men på den andre siden kan man kanskje knapt forvente mer til denne prisen.

Lenovo Nerve Sense gir deg et overblikk over maskinen din.
Andrea Bruer/Tek.no

Kjøper du Lenovo Legion Y520 direkte fra Lenovos nettside, kan du for øvrig velge å tilpasse maskinen og oppgradere til GTX 1050 Ti, som yter omtrent 30-35 % bedre enn GTX 1050.

En liten finurlighet: Lenovo Legion Y520 kommer med noe Lenovo kaller for "Lenovo Nerve Sense". Her får du et godt overblikk over spesifikasjoner, og kan styre kjøling (som både prosessor og grafikkort har godt av), nettverksprioritet og et par andre snasne ting.

Lynrask lagring

Lenovo Y520 Legion har både SSD-disk som primærlagring og 1 TB HDD. Den raskeste av disse to er åpenbart nok den primære lagringsenheten, som er en M.2 SSD-disk på 128 GB.

Og ytelsen til denne PCIe-disken er rett og slett svært god:

Denne disken skriver data veldig kjapt, og leser nesten tre ganger så kjapt. Merk at de andre diskene vi har ATTO-testdata på, og som du ser i grafen, er SATA-disker. Disse er begrenset til rundt 550 MB per sekund i lese- og skrivehastighet. Med PCIe-disk er saken en ganske annen. Som min eminente kollega og disk-nerd Vegar uttalte: "Velkommen til PCIe".

Konklusjon

Lenovo Legion Y520 er atter et eksempel på at man rett og slett er nødt til å betale for godsakene, også i verdenen av spillbærbare. Seriøse gamere bør nok styre unna denne, og det samme gjelder deg som vil spille krevende spill uten å måtte irritere deg over lav bildeoppdateringsfrekvens.

Men om du er av typen som har lyst på en tøff bærbar PC til oppgaveskriving, god ytelse både fra prosessor og SSD (og dermed rimelig kjapp responstid), filmtitting med rimelig bra lyd og hobbybasert multimedieredigering – som samtidig kan kjøre spill som for eksempel Rocket League og diverse avarter av CS uten å bukke under – er nok dette maskinen for deg.

Dette forutsetter så klart at du er komfortabel med å gå rundt med noe som ser ut som en superkraftig spillmaskin, men egentlig er en bærbar som er kraftig på andre områder og kan duge til noe spilling. Og med dette tatt i betraktning er ikke prisen så aller verst, syns vi.

Det er nærliggende å mene at Y520 Legion nok ligger mer i gaten til for eksempel gode, gamle Asus Zenbook UX303LN og UX303UB, som er en langt mer elegant og slank bærbar med dedikerte (og svakere) grafikk-kort.

Vi heller i hvert fall mot å beskrive Lenovo Legion Y520 som en del nærmere en vanlig bærbar PC med et dedikert grafikkort til hverdagsbruk og low-end gaming enn en ren spillbærbar.

Legion Y520 er som en slags hybrid mellom en vanlig bærbar PC og en spillbærbar – og en god del tøffere i trynet enn på innsiden.

Om du er på jakt etter mer kraft og har mer penger å bruke kan du ta en titt på vår test av spillbærbare med GTX 1070-grafikk.

PS: Y520 finnes også i andre konfigurasjoner til enda lavere pris enn vår testede modell, for eksempel en modell med 256 GB SSD-lagring og ingen roterende disk til en tusenlapp mindre.

Lenovo Legion Y520 (80WK0005MX)
Helt greit

Lenovo Legion Y520 (80WK0005MX)

Helt greit
sitatPasser bedre som hverdagsmaskin for en lite kresen hobbygamer mer enn en ren spillbærbar.

Fordeler

  • +
    Svært godt tastatur, grei pekeplate og tøff design
  • +
    Ekstremt god lagringsytelse
  • +
    God kjøling som heller ikke bråker for meget
  • +
    Svært gode høyttalere til laptophøyttalere å være

Ting å tenke på

  • Svak grafikkytelse sammenlignet med andre spillbærbare
  • Litt vel i tyngste laget
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her