Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLesebrett

Ett av disse lesebrettene slår de andre med god margin

Men hvis du bare skal lese engelske bøker er ikke valget like soleklart.

De tre lesebrettene har mye til felles på papiret, men én av dem nærmest knuser de andre på flere områder.

Vi har endelig kommet til uka der mange forsvinner bak krimbøker og annet snaskens lesestoff. Noen foretrekker de taktile aspektene ved papir og har aldri engang tatt i et lesebrett, mens andre igjen har hatt lesebrett i årevis.

Undertegnede tilhører første kategori. Jeg har altså ingen pre-eksisterende tilbøyeligheter hva angår å foretrekke det ene lesebrettet fremfor det andre. Kanskje (eller kanskje ikke?) er jeg derfor rett person til å teste tre av de rimeligere lesebrettene som er tilgjengelige i Norge i dag: Amazon Kindle Paperwhite, PocketBook Touch Lux 3 og Kobo Aura Edition 2. Alle tre koster i skrivende stund under 1500 kroner, og har ganske like spesifikasjoner.

Takk til Digital Impuls for lån av Kindle Paperwhite.

Det er på papiret (hirr) lite som skiller de tre lesebrettene fra hverandre: Alle tre har blant annet skjermer på seks tommer. Noen forskjeller finner vi likevel, og her går vi i dybden på forskjellige egenskaper ved lesebrettene.

La oss få det av veien først som sist: Det er aller første gang vi tester lesebrett her på Tek.no. Vi har derfor definert noen parametre selv og etter beste evne vurdert hva vi skal vektlegge og hva som er viktig i lesebrett. Mange av disse vurderingene er grunnet testobjektets natur subjektive, men vi håper likevel du kan bli litt klokere av dem.

Vi har valgt å legge særlig mye vekt på utforming, ettersom dette i vår mening er noe av det viktigste når du skal holde på et lesebrett i flere timer i strekk. Vi har derfor blant annet tatt på oss oppdraget med å sitte og holde i lesebrettene i forskjellige stillinger mens vi har lest i ro og mak (helt grusomt, vi veit). Hvor oversiktlige de forskjellige menyene er, har vi også tatt med i vurderingen.

I tillegg er det viktig at du så klart får lest det du har lyst til å lese på lesebrettet. Dette forutsetter altså at lesebrettet har støtte for mange forskjellige formater, og at det er enkelt å få lagt over innholdet du ønsker både trådløst og tilkoblet med kabel.

Utforming

PocketBook er det lengste av de tre lesebrettene.
Andrea Bruer/Tek.no
Kobo har plassert av- og på-knappen strategisk på baksiden. Mesteparten av Kobos bakside er ellers dekket av et mønster. Paperwhite til høyre er helt glatt, med unntak av navnet "Amazon" inngravert.
Andrea Bruer/Tek.no

Selv om alle tre som nevnt har skjermer på seks tommer, er det påfallende forskjeller i størrelse.

Lengden på de tre lesebrettene er ganske forskjellig: PocketBook Touch Lux 3 er lengst med sine 174,5 mm, Kindle Paperwhite er 169 mm lang mens Kobo bare er 159 mm lang. PocketBook Touch Lux 3 har betydelig mer ramme å gripe i enn Kobo og Paperwhite.

PocketBook og Kobo er like tynne med 8,3 mm, mens Kindle er 9,1 mm tynn. PocketBook oppleves litt smalere på grunn av utformingen: Den har slankere kanter enn Kobo, som på sin side har en mer robust jevn ramme. PocketBook og Kobo veier begge 180 gram, mot Kindles 205 gram.

På PocketBook er av- og på-knappen kanskje litt mer knotete plassert enn på Kindle og Kobo. Den er på bunnen av lesebrettet og innsunket, mens Paperwhite har en utstikkende av- og på-knapp. Dette kan kanskje virke som pirk, men ettersom du vekker den fra søvnmodus såpass ofte, er det viktig at knappen er lett tilgjengelig og enkel å trykke inn.

Kobo har løst dette veldig godt med en stor, innsunket knapp på baksiden som passer pekefingeren perfekt. Fordi den er innsunket, er det også liten risiko for å trykke på den ved et uhell. Undertegnede har i hvert fall ikke gjort det under testing.

Både Paperwhite og Kobo er i hardplast. Kobo har et rillemønster på baksiden. Det er kanskje ment å gi bedre gripeevne, men lesebrettet oppleves fremdeles litt vel glatt å holde i.

Paperwhite har Amazon-logoen innprentet på baksiden. Dette fungerer som et slags holdepunkt for fingrene. Kindle oppleves mindre glatt å holde i enn Kobo. Den tykke rammen rundt Kindle gjør den også enklere og mer behagelig å gripe rundt enn Kobo.

Kobos utforming er mer kvadratisk og kantete og mindre ergonomisk vennlig enn Paperwhite og PocketBook.
Andrea Bruer/Tek.no

PocketBook er utformet i såkalt "soft-touch"-plast. Og den er virkelig svært myk og glatt å ta på, og kan sågar gi assosiasjoner til å holde i en faktisk pocketbok. Undertegnede opplever dette materialet som desidert best å holde i over lengre tid av de tre, særlig fordi det virker forholdsvis sklisikkert både i hender og på andre flater.

Særlig for noen med små hender ligger PocketBook veldig godt i hånden og er lett å gripe rundt både på grunn av materialet og bredden på rammen rundt. PocketBook er det eneste lesebrettet i testen som har både fysiske knapper og berøringsskjerm. Det var overraskende nyttig å slippe å måtte bla til neste side med berøringsskjermen og heller bruke knappen som du uansett holder tommelen ved når du leser.

Kobos smale rammer medfører at den i lengden rett og slett blir direkte slitsom å holde i, litt avhengig av hvordan du holder den: i hele håndflaten, med begge hender eller med én hånd og tommelen nederst. Men uansett stilling føles den kantete og vanskelig å holde på en komfortabe måte. Dette kan dog hende er enklere for de som ikke har små hender, men selv da trenger du en del mer plass på nederste ramme for å få god nok plass til en stor tommel.

Den vesle kurven på baksiden av PocketBook sikrer at den ikke glir ut av hendene dine når du holder den over lengre perioder – til tross for det glatte materialet.
Andrea Bruer/Tek.no

Fordi PocketBook er såpass mye lengre enn de andre to, oppleves den også som litt mindre balansert. Den har en tendens til å vippe så vidt bakover når du holder den. Men PocketBook-produsentene har gjort et designgrep som sikrer at den ikke tipper bakover, og samtidig gjør den mer behagelig å holde rundt enn de andre: en liten kurve på baksiden av lesebrettet. Dette kommer godt med, ettersom materialet ellers er nokså glatt å holde i. Hadde det ikke vært for denne finurligheten, ville det vært en del mer utfordrende å holde i den over lengre perioder.

Paperwhite og PocketBook kommer for øvrig med funksjonslys, noe Koboen ikke kan skryte av. Det vil si at at når du skrur dem på/av eller vekker dem fra søvn, blinker det i kanskje et halvt sekund grønt i et lite LED-lys henholdsvis ved siden av og inne i selve knappen. .

PocketBook sitt designteam har altså i våre øyne gjort en betraktelig bedre jobb enn de som har avgjort uftormingen til Kobo og Amazon. Ikke bare er selve materialet på PocketBook bedre å holde i enn de andre to, den er også utformet slik at den ligger bedre i hånden, at du har godt grep og at den ikke vipper bakover.

Tilkoblingsmuligheter

Alle de tre lesebrettene bruker micro-USB for å koble til PC eller Mac. Legg for øvrig merke til at det bare PocketBook som har inngang for microSD-kort.
Andrea Bruer/Tek.no

PocketBook har microSD-kortleser (opp til 32 gigabyte). Dette er noe som kommer godt med, og som de to andre lesebrettene mangler.

Alle tre lesebrettene har micro-USB-innganger. I tillegg har alle tre wi-fi med støtte for 802.11 b/g/n, og du kan altså ikke koble deg til 5 GHz-bånd med disse. Ellers er det pent lite av andre tilkoblingsmuligheter.

Det er besynderlig at de andre to lesebrettene ikke har kostet på seg inngang for micro-SD. PocketBook får derfor et stort pluss for at de har satt av plass til en slik inngang.

Innlasting av e-bøker

Det er et par ting å ta hensyn til når du skal legge over bøker: Kan du laste dem over trådløst? Og hva slags formater kan du egentlig legge inn på lesebrettet?

Når du kobler de tre lesebrettene til en PC eller en Mac, får du valget mellom å lade eller å legge over bøker. Det er forsvinnende få forskjeller i måtene produsentene har løst dette.

På PocketBook dukker det opp et dialogvindu som ber deg velge USB-modus: "Koble til PC/MAC" eller "Kun lade".

På Kobo dukker følgende dialogvindu opp: "Computer detected. Would you like to connect your eReader to your computer to mangage files?", og du kan velge mellom Cancel eller Connect. Når du trykker "Cancel" lader lesebrettet, men det er ikke selvforklarende. Dette kunne altså vært litt mer brukervennlig, og de kunne heller hatt en tekst som "Would you like to connect your eReader to your computer to manage files? If not, choose Cancel in order to enable charging mode."

De tre lesebrettene har forskjellig størrelse på rammen rundt skjermen, noe som gir en litt forskjellig opplevelse når du holder dem. Kobo oppleves for undertegnedes små hender som minst behagelig å holde i.
Andrea Bruer/Tek.no

Paperwhite endrer skjermbilde helt til "USB Drive Mode: If you want to read or shop on your Kindle while continuing to charge over USB, please keep the USB cable attached, but eject your Kindle from your computer". Dette oppleves kanskje litt mer knotete aller første gang du kobler den til, men det er nok noe du veldig kjapt blir vant til.

PocketBooks Dropbox-støtte innebærer at du kan logge inn på Dropbox-kontoen sin, velge å synkronisere mappene med e-bøker og på den måten enkelt få tilgang til e-bøker uten fysisk å måtte koble lesebrettet til en PC eller Mac. Ganske praktisk, for å si det mildt!

PocketBook er også integrert med den såkalte Bokskya, som automatisk bøker du kjøper i norske nettbokhandler. Merk at Bokskya dog er like proprietær som Kindles e-bok-butikkløsning. Om du handler norske e-bøker på mobil eller PC og har Bokskya-konto, synkes de til PocketBook straks man kobler brettet til wifi. Man kan også kjøpe norske nettbøker direkte i nettleseren. I tillegg kan flere i en familie dele den samme e-bok-kontoen, som innebærer flere i familien kan lese den samme norske e-boka – på hvert sitt lesebrett – samtidig. Engelske bøker er dog litt mer sikkerhetsbegrenset i så måte.

PocketBook og Kobo har også støtte for DRM-beskyttede bøker. Dette betyr at du ikke trenger å fjerne DRM-sperre på hverken Adobe DRM, PDF DRM eller EPUB DRM. Å lese Adobe DRM-beskyttede bøker innebærer at du må opprette en Adobe Digtial Editions-konto og laste ned ADE-software for å overføre bøkene til lesebrettet.

På Kindle Paperwhite kan du også sende e-bøker til seg selv uten å koble den fysisk til en maskin. Dette er kanskje litt mer omstendelig: Først må du finne ut hva din "Send-to-Kindle"-adresse er. Da må du være i nettleseren, enten på selve lesebrettet eller på annen måte, så lenge du er logget inn på din Amazon-konto. Deretter må du legge til e-postadressen du skal sende dokumentene fra til "Approved Personal Document E-mail List". Først da kan du sende en e-post til Kindle-e-post-adressen din med en e-bok i et støttet format vedlagt.

Kobo har ikke noen innebygget støtte for å kjøpe norske bøker i nettbrett-butikken, eller sende allerede kjøpte e-bøker fra en annen enhet trådløst til lesebrettet. Man kan dog gå inn i beta-nettleseren og derfra gå til ønsket nettbutikk for å kjøpe norske e-bøker, som da havner rett i lesebrettet, noe som absolutt er et pluss. I menyen på lesebrettet er det også en snarvei til "Pocket"-kontoen, hvor du kan logge inn for å lese artikler du har lagret på nett på lesebrettet, forutsatt at du oppretter en Pocket-konto, hvor du da lagrer artikler du kommer over i nettlesere, og altså lagrer for å lese på lesebrettet siden. Ellers er du altså nødt til å bite i det sure tekno-eplet, koble den til en maskin med en micro-USB-kabel og legge over innholdet manuelt. Sukk og stønn.

Listen over støttede formater på Kobo og PocketBook er relativt lang, med PocketBook som soleklar vinner. Kindle Paperwhite er utvilsomt den store taperen her, og særlig for deg som ikke er så teknisk anlagt og også vil lese norske bøker kan det bli litt problematisk med en Kindle: Det er nemlig ikke innebygget støtte for EPUB, som er det aller vanligste formatet for de fleste norske e-bøker. Man kan heller ikke lese bøker som er beskyttet av Adobe Digital Editions-DRM.

Du kan riktignok velge å bruke programmet Calibre sammen med en DRM-fjernings-plugin til å fjerne kopisperren og konvertere boka til et format som har innebygget støtte hos Paperwhite, eller et annet format som Send-to-Kindle støtter (se tabellen øverst i artikkelen). Å fjerne kopisperren på en e-bok er så vidt oss bekjent tillatt bare dersom du har til hensikt å sende den til kun deg selv, og ikke sprer den videre.

Noen forlag, som Aschehoug, har også i de siste årene valgt å selge noen e-boker i MOBI-format, som Kindle har innebygget støtte for – men kun dersom denne ikke har kopisperre. Det samme gjelder for for eksempel e-bok.no, hvor det er et ganske stort utvalg av Kindle-støttede e-bøker, og hvor man følger en bruksanvisning for å få sendt disse til Kindle. Etter at du har fulgt bruksanvisningen (som gjelder for flere e-bok-nettbutikker hvor du vil ha norske e-bøker på din Kindle), kan du trykke velge å trykke "Sende til Kindle" fra en nettleser. Det er dog et stadig voksende utvalg av norske e-bøker som kun har såkalt "sosial DRM" (vannmerking), og et fåtall bøker som har Adobe DRM.

Paperwhite er et altså et godt produkt for alle som bare vil ha engelske bøker, og kanskje et litt mindre godt produkt for de som vil ha norske bøker. Det er altså mulig, men bare litt mer klønete å få til norske bøker på Kindle Paperwhite, og det er til en viss grad noe begrenset hvilke norske bøker man får tak i.

For våre lesere som er ganske datakyndige vil nok Kindle Paperwhite absolutt fremstå som et godt produkt. Men om man er en gjengs bruker med middels til lav interesse for teknologi som vil ha det enklest mulig (les: bare lese bøkene sine med færrest mulig steg), og bare vil kunne kjøpe norske e-bøker rett i lesebrettets butikk, er det kanskje veldig lav terskel for hvor mange steg som er for mange. Først må man altså gå gjennom en annen enhet (som PC) og kjøpe og laste ned en norsk e-bok fra en nettbutikk i et format Kindle enten støtter, eller finne ut om kan konverteres via Send-to-Kindle eller Calibre. Så må man finne ut om hvorvidt boken er DRM-beskyttet (og eventuelt hva DRM er). Deretter må man eventuelt finne og laste ned Calibre, finne og laste ned riktig plug-in og så fjerne DRM-støtten i Calibre, før man sender den til Kindle enten som vedlegg i en e-post-klient eller på Sendepubtokindle.com. Vi kan vi ikke se bort ifra at PocketBook Touch Lux 3 eller Kobo er å foretrekke for slike brukere, ettersom man med disse to kan kjøpe norske bøker rett til lesebrettet.

Norske bokhandlere selger ellers generelt sett ikke norske bøker i formater som er støttet på Kindle Paperwhite. At Paperwhite ikke har innebygget støtte før EPUB uten at man må knote både med å kartlegge og fjerne kopisperre (og vite hvordan du skal gå frem for å gjøre dette) og Send-to-Kindle mener vi er en ganske kritisk mangel for et lesebrett som selges i Norge. Om du foretrekker å kun kjøpe norske e-bøker rett i butikken på lesebrettet bør altså vurdere grundig hvor viktig norske bøker er for deg før du eventuelt går til anskaffelse av en Paperwhite.

PocketBook slår med andre ord de andre to lesebrettene med ganske god margin når det kommer til å kunne legge over forskjellige typer innhold kjapt og enkelt, og å ha støtte for alle tenkelige formater.

Skjerm

Paperwhites skjerm har 300ppi. Kobo og PocketBook har 212ppi, men vi merker ikke så stor forskjell på disse to og Paperwhite. (Trykk gjerne på bildet og velg ev. "Vis original" (mobil) for å se teksten på lesebrettene tydeligere.)
Andrea Bruer/Tek.no

Paperwhite har en skjer med 300ppi ("pixels per inch", altså piksler per tomme), mens Kobo og PocketBook har 212ppi. Oppløsningen på Kobo er 1024 x 768, PocketBooks skjerm har en oppløsning på 1024 x 758, mens Paperwhites skjerm har en oppløsning på hele 1440 x 1080 px. Oppløsningen påvirker hvor lett det er å lese bokstavene på skjermen. Jo høyere oppløsning og jo flere piksler per tomme, dess bedre, i hvert fall i teorien. Alle de tre lesebrettene har nyeste versjon av E Ink Carta.

Det er så vidt undertegnede kan se liten forskjell på teksten på skjermene. Alle oppleves som veldig gode å lese på, og hvert lesebrett har mange forskjellige skrifttyper å velge mellom som alle kan justeres på samme måte i størrelse. Hvis man skal pirke, er teksten på Kobos skjerm kanskje ørlite grann mer kornete i kantene.

Når du vekker lesebrettene fra søvn er Paperwhite jevnt over et halvt sekund kjappere enn Kobo. Men der du på Kobo hopper rett inn i boken igjen, har Kindle Paperwhite en skjermsparer med annonser du må skyve til side med fingrene før du får tilgang på boken igjen. For å kvitte deg med annonsene må du sende en e-post eller chatte med Amazon og oppgi at du bor i Norge.

Både PocketBook og Kobo håndtere overskrifter som er formattert i bestemte stiler samt kursiv ved å gjøre dem om til skrifttypen du ser at skiller seg ut på PocketBook (til høyre). Paperwhite (til venstre) beholder PDF-filens opprinnelige formattering og skrifttyper. (Trykk gjerne på bildet og velg ev. "Vis original" (mobil) for å se teksten på lesebrettene tydeligere.)
Andrea Bruer/Tek.no

Vi oppdaget en litt merkelig sak med tanke på skrifttype da vi lastet inn en PDF med skrift i Times New Roman. Når teksten i PDF-en er kursiv, klarte ikke PocketBook eller Kobo å gjøre den om til Times New Roman kursiv, men byttet den i stedet ut med en helt annen skrifttype – som ikke var i kursiv. Dette var forholdsvis irriterende. Paperwhite var den eneste som bestod denne kursiv-testen.

Både Paperwhite og PocketBook har kapasitiv berøringsskjerm, mens Kobo Aura bruker en litt uvanlig infrarød berøringsskjerm for å registrere fingerbevegelsene dine. Vi merker ikke så stor forskjell på disse i faktisk bruk. Alle har ganske så responsive skjermer, selv om vi så vidt merker at Kobo og PocketBook ligger noen hundredeler etter når vi blar om eller velger menyer. Det er likevel veldig jevnt når det kommer til hastighet her.

Lesebrettene har alle innebygget LED-bakgrunnslys. Vi plasserte en enkel lysmåler i midten av skjermen mens lysstyrken var på 100 % og resten av rommet helt mørkt.

Høy lysstyrke er fint for å motvirke refleksjoner av lys i skjermen, som dessverre unektelig dukket opp selv om skjermene er ganske matte. Det kan også være en fordel for svaksynte. Det er dog kanskje litt overdrevent å ha lysstyrken på maks om man er i et mørkt rom, ettersom det blir et veldig sterkt lys å se på. Men maksimal lysstyrke er nok neppe tiltenkt sengelesing i et mørkt rom, men fungerer heller som nevnt godt for å motvirke refleksjoner i skjermen når det er veldig lyst ute — på samme måte som for eksempel en lyssterk laptopskjerm eller en mobiltelefon gjør seg godt i sterk sol.

Det er dog ikke alltid man vil ha mye lys, for eksempel når man skal lese i et mørkt rom. Lesebrettene varierer i hvor lite lys de avgir når de er på sitt laveste. Vi brukte lysmåleren vår og skrudde gradvis opp lysstyrken til noe ble registrert. På Kindle Paperwhite måtte vi helt til trinn 8 av 24 for å registrere kun 2-3 nits. På Kobo var det først på 4 prosents styrke at vi registrerte et par nits på lysmåleren. På PocketBook er ikke lysjusteringen like jevn, og vi registrerte nærmere 8 nits på første trinn. Her vinner altså Paperwhite og Kobo over PocketBook, med Paperwhite som lesebrettet med klart mest behagelige lystrinn.

Å ha lysstyrken på fullt vil nødvendigvis også trekke batteritiden. Alle produsentene hevder at du i utgangspunktet ikke skal trenge å lade lesebrettet mer enn én gang i måneden. Batteritiden vil nødvendigvis reduseres om du har på wi-fi eller altså skrur opp lysstyrken veldig mye. Du kan også spare batteritid ved å skru av automatisk sideoppdatering. I faktisk bruk i en ukes tid med lesing med jevne mellomrom merket vi lite til at batteriet ble tappet — såpass lite batteri ble tappet at vi ikke engang tenkte over det. Vi trengte ikke å lade en eneste gang, og batteriet holdt seg godt over 80-90 prosent.

Kobo har en litt mer lyssterk skjerm enn de andre. Dette er ganske merkbart, men det er kanskje begrenset hvor stor forskjell det utgjør: Hvis det skulle være lysrefleksjoner på skjermen, er maksimal lysstyrke på alle tre tilstrekkelig for å kunne lese teksten på skjermen helt fint.

Vi har ikke målt det med en fargekalibrator, men PocketBook og Paperwhite har det som for det blotte øye er et ganske blåaktig lys. Kobos skjermlys oppfattes i hvert fall for våre øyne som en del mer gult, noe som oppleves mer behagelig for trøtte øyne som skal lese i mørket.

Alle produsentene hevder at lesebrettene skal være refleksjonsfrie, og at leseopplevelsen skal være veldig nært å lese en bok. Dette er nok en sannhet med noen modifikasjoner, avhengig av hvor du legger lista. Noe annet hadde overrasket, ettersom skjermer nødvendigvis uansett må avgi en viss refleksjon. Ingen av de tre lesebrettene skiller seg spesielt ut her, og alle tre later til å ha like matte skjermer.

Hjem-skjermen til lesebrettene fungerer generelt sett på samme måte: Du ser miniatyrbilder av titlene du nyligst åpnet, og du kan velge å navigere til biblioteket og forskjellige varianter av anbefalinger skreddersydd for deg.

Lesebrettene har litt forskjellige menyer. PocketBook (til venstre) skiller seg fra Kobo (midten) og Paperwhite (høyre) som den mest oversiktelige og lettleste.
Andrea Bruer/Tek.no

Øverst til venstre i vinduet til Kobo finner du den velkjente hamburger-menyen, som gir en rekke muligheter, blant annet lesestatistikk.

Et lignende oppsett er det på Paperwhite: Du trykker på tre prikker for å få frem en nedtrekks-meny. Her kan du blant annet gå til nettleser eller innstillinger, i tillegg til Kindle Store og Goodreads.

"Vocabulary builder" samler sammen ordene du har slått opp mens du har lest, slik at du kan pugge dem. Kindle FreeTime er utformet med barn i tankene, og du kan lage profiler med skreddersydde lesemål. Når du dobbelttrykker på ord i Kindle, kan du også få dem oversatt til flere språk.

Kindle har også noe som heter "Time to read", som innebærer at den beregner hvor fort du leser. Når du har lest noen sider, står det nederst på siden omtrent hvor lang tid den tror du vil bruke på å lese ferdig boken.

PocketBook har en litt annerledes meny. Du trykker på to streker nederst i midten av skjermen for å få få frem en meny som består av fire ganger fire rader med ikoner og tekst. Dette er en veldig oversiktlig, brukervennlig og lettlest meny.

Mulighetene i selve menyene er jevnt over ikke så forskjellige på lesebrettene. PocketBook sin meny gir mulighet til å velge blant annet Dropbox, nettleser, kalkulator, RSS-feed med nyheter og spill som sjakk og sudoku.

En litt viktig detalj om skjermsparermodusen til de tre lesebrettene: Kobos skjerm viser faktisk både tittel og hvor langt du har kommet i boken du leste før du satte den i hvilemodus. Som du kan se på bildene over, viser PocketBook bare en oversikt over forskjellige spesifikasjoner og egenskaper ved seg selv. Kindle viser i hvilemodus annonser for andre bøker eller annet Kindle-innhold. Om du er opptatt av å ikke vise hva du leser til andre, bør du altså vurdere et annet lesebrett enn Kobo.

Oppsummering

De tre lesebrettene har en del til felles innvending, men utformingen varierer en del – på godt og vondt.
Andrea Bruer/Tek.no

Hvilket av de tre lesebrettene gir mest for pengene? Etter mye akk-så-krevende testing blant annet i form av lesing i diverse stillinger, faller valget vårt på PocketBook Touch Lux 3, som faktisk slår de to etablerte lesebrettene fra Kobo og Amazon.

PocketBooks utforming falt definitivt mer i smak enn utformingen til konkurrentene, både med tanke på det myke plastmaterialet, den brede rammen rundt og hvor tynn og lett den er. Smarte designgrep på baksiden gir litt å holde fast i, slik at den ikke glir ut fra hendene dine eller vipper over, som ellers hadde vært en fare ettersom den er forholdsvis avlang.

Både Paperwhite og Kobo er litt nærmere kvadratisk i formen og mer kompakte enn Pocketbook. Kobo har en ganske smal og kantete ramme, og dette opplevdes ganske ubehagelig å holde rundt over lang tid. Paperwhite er en del bedre enn Kobo å holde rundt, med god plass til tomler og fingre både på sidene og nederst på den langt mer avrundende rammen. Men PocketBook er altså i våre øyne overlegen de to andre når det kommer til ergonomi.

PocketBook Touch Lux 3 går av med en soleklar seier.
Andrea Bruer/Tek.no

Berøringsskjermene på de tre lesebrettene er alle ganske gode, og har nok av lysstyrke for både mørke forhold og for å motarbeide refleksjon i skjermen. Kobo får pluss for høyeste lysstyrke av de tre skjermene og et mer behagelig gulaktig lys enn de andre to. Men Kobos skjerm får på den andre siden minus fordi berøringsskjermen virker upresis og treg når du bruker tastatur, noe som medfører stort frustrasjon all den tid du må opprette en konto og skrive inn diverse informasjon før du får tatt i bruk lesebrettet.

Til sammenligning gikk det nærmest som en drøm å skrive inn informasjon på både PocketBook og Paperwhite. Å bla til neste side og ellers navigere i menyer gikk ellers omtrent nøyaktig like raskt på de tre. PocketBook skiller seg dog positivt ut fra de to andre brettene med svært brukervennlige menyløsninger. Fra hovedmenyen har du også tilgang til artige finesser og småspill som kan komme godt med både på påskefjellet og ellers.

Å legge over innhold trådløst er mye enklere på PocketBook enn på de andre lesebrettene. Dropbox-støtten er en aldri så liten genistrek. Når Paperwhite har et såpass knotete opplegg for å overføre e-bøker trådløst, og Kobo bare har støtte for å lagre artikler på nett som du siden kan lese på lesebrettet – men ikke e-bøker – er PocketBook igjen en soleklar vinner.

PocketBook er også lesebrettet med støtte for aller flest formater. Kobo kommer på andreplass her (se sammenligningstabellen øverst for detaljer). Paperwhite får trekk for manglende støtte for EPUB-formatet, som er det standardformatet for eksempel for norske e-bøker, og ganske krise at ikke støttes all den tid lesebrettet selges i Norge. Hvis du ønsker å lese noe annet enn engelske bøker, bør du altså styre unna Paperwhite, med mindre du har mulighet til å konvertere disse til PDF eller et annet støttet format før du legger dem inn.

PocketBook Touch Lux 3 er etter vår mening lesebrettet som gir mest for pengene av de tre vi har testet. Det er en solid konkurrent til etablerte Paperwhite og Kobo både med tanke på skjermkvalitet, utforming og navigering. Plass til microSD-kort og støtte for Dropbox samt nesten alle tenkelige formater er også et stort pluss.

For deg som kanskje leser aller flest engelske bøker og er kyndig med DRM-fjerning, er Paperwhite et veldig godt valg, og det er også mulig å lese mange norske bøker på den, men vi vil likevel trekke den på grunn av alle de proprietære aspektene og manglende støtte for flere formater. Dersom du vil spare et par-tre hundrelapper og samtidig kunne lese norske bøker, kan du til nøds gå for Kobo. Men et lesebrett er noe du kan få glede av en lang stund om du velger rett, så det kan i vår mening lønne seg å investere de ekstra hundrelappene i PocketBook.

Oppdatering 18.4:

Vi har fått svært mange tilbakemeldinger på denne aller første testen av lesebrett her på Tek.no, blant annet om alternativene for å få epub-bøker på Kindle. I utgangspunktet ville vi ikke gi den bedre score for dette ettersom fremgangsmåten vi har nevnt for å få til dette, ikke er offisiell. Når vi ser at så mange i kommentarfeltet uansett benytter seg av alternativer for å få norske bøker på Kindle Paperwhite og ikke syns dette er så problematisk, hever vi karakteren for å være mer representative for den faktiske bruken du som Tek.no-leser mest sannsynlig vil ha med lesebrettet.

Grunnet nyttige tilbakemeldinger om Kobos mulighet til å kjøpe norske nettbøker direkte til lesebrettet via beta-nettleseren (og altså slippe å koble denne til fysisk for å legge over noen norske bøker fra PC/Mac) hever vi også karakteren på denne. I tillegg har vi etter etterspørsel og tips i kommentarfeltene testet lavest mulige lysstyrke på lesebrettene, og oppdatert testen og karakterene deretter.

Kobo Aura (2nd Edition)
Helt greit

Kobo Aura (2nd Edition)

Helt greit
sitatGod skjerm og støtte for flere formater veier ikke opp for lite brukervennlig utforming.

Fordeler

  • +
    Lyssterk skjerm med behagelig gulskjær
  • +
    Smart plassert av- og på-knapp
  • +
    Støtte for en god del formater
  • +
    Lav vekt
  • +
    Lesestatistikk-funksjon
  • +
    Kan kjøpe norske e-bøker i nettleseren
  • +
    God lysjustering
  • +
    Støtte for mange formater, inkludert Adobe DRM og EPUB

Ting å tenke på

  • Ikke plass til microSD
  • Smal ramme og kantete utforming, vanskelig å finne et komfortabelt grep over lengre tid
  • Litt vel glatt å holde i
  • Lav ppi
Amazon Kindle Paperwhite 6" (2015)
Bra

Amazon Kindle Paperwhite 6" (2015)

Bra
sitatGod å lese på, men taper på kronglete trådløs overføring og manglende EPUB-støtte.

Fordeler

  • +
    God å holde i
  • +
    Høy oppløsning
  • +
    God berøringsskjerm
  • +
    Fortløpende oversetting av ord til mange språk
  • +
    Svært behagelig og gradvis lysjustering

Ting å tenke på

  • Ikke innebygget støtte for EPUB-format (norske bøker)
  • Litt vel kronglete for den gjengse bruker å overføre innhold trådløst
  • Litt vel glatt utforming
  • Annonser du sende e-post til eller chatte med Amazon for å bli kvitt
  • Litt på den tyngste siden, som man merker når den holdes i lengre perioder
  • Ikke plass til micro-SD
  • Ikke støtte for Adobe DRM-beskyttede e-bøker
Pocketbook Touch LUX 3
Meget bra

Pocketbook Touch LUX 3

Meget bra

Fordeler

  • +
    Svært god å holde i
  • +
    Smart plasserte fysiske knapper i tillegg til berøringsskjerm
  • +
    Plass til microSD (32 GB)
  • +
    Innebygget Drobpox-støtte
  • +
    God skjerm
  • +
    Brukervennlige menyer
  • +
    Medfølgende småspill
  • +
    Svært tynn og lett
  • +
    Svært tynn og lett med godt avrundede kanter
  • +
    Støtte for nær sagt alle tenkelige formater, inkludert Adobe DRM og EPUB DRM

Ting å tenke på

  • Noe knotete plassert av- og på-knapp
  • Litt for lyssterk overgang fra ubelyst til belyst
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her