Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung QE65Q7F

Samsungs billigste QLED-TV slår kraftig fra seg

Vi har testet Samsung Q7 – og den er virkelig god.

Ole Henrik Johansen

Samsung er den eneste store produsenten som ikke har valgt å kjøre på med LGs OLED-paneler i sine toppmodeller. I stedet velger selskapet å gå sine egne veier med sine nye QLED-TV-er, som i bunn og grunn er selskapets tredje generasjon LCD-TV-er med kvanteprikker.

Den første smaken på disse TV-ene fikk vi under CES-messen i Las Vegas i starten av året, og de nye QLED-skjermene skapte stor interesse blant mediene som var til stede.

Vi har allerede testet Q8-utgaven, den mellomste modellen blant de nye QLED-TV-ene, og nå står lillebroren for tur. På papiret har Q7-modellen mye til felles med sin storebror, men forskjellen i pris er ganske stor. I skrivende stund må du punge ut om lag 8000 kroner mer for en Q8 versus en Q7 (flat) i 65 tommer.

Litt mindre spradende enn Q8

Baksiden er enklere enn baksiden til Q8. Likevel er den ikke verst å se på.

Da vi testet Q8 kunne vi konkludere med at den var blant de peneste skjermene vi hadde testet. Q7 har arvet en del av de positive sidene ved Q8, hvor blant annet rammene er like tynne og lekkert rammet inn ved hjelp av en ytterkant i aluminium.

Den nye Q7-modellen kommer i ulike størrelser, og i tillegg kan du velge mellom et kurvet eller flatt panel. Hvilken av modellene det dreier seg om avsløres av bokstaven etter størrelsen på skjermen, hvor F står for flatt og C betyr at den kurvet. I vårt tilfelle har vi valgt å gå for den flate modellen.

På baksiden kan du snike inn de to kablene som trengs for å gi TV-en både strøm og signaler.

Utseendemessig er det baksiden av skjermen som skiller Q7 fra storebror Q8. Mens Q8 hadde en overflate i børstet aluminium, har Q7 en bakside i mørk plast. Den er med andre ord ikke like snerten å se på, men med et ganske stilig mønster er den langt fra kjedelig heller.

En annen ting som skiller de to modellene er foten. Mens Q8 har et rør som er buet i samme form som TV-en, har Q7 en mer V-formet fot bestående av to runde rør som peker skrått ut mot fronten av skjermen.

Også denne modellen har en egen boks, OneConnect, som tar seg av alle tilkoblinger og prosessering, og resultatet sendes opp til skjermen via en syltynn optisk kabel. Ergo trenger du kun denne kabelen sammen med en strømledning opp til selve skjermen, og de gjemmes lekkert i stammen på foten, slik at du ikke ser noen kabler hele veien opp til TV-en.

Tizen blir stadig bedre

Når det kommer til brukervennlighet så er Samsung en av de aller beste i klassen, etter vår mening – om ikke den beste. Samsung har lenge kjørt på sin Tizen-plattform, og denne har tatt et par steg til i riktig retning i år.

Samsung har blant annet ryddet ytterligere opp i menyene, som nå har blitt enda mer rene og enkle å navigere seg rundt i. Samtidig detekterer TV-en det aller meste av det du kobler til helt automatisk, og med det kan du bruke fjernkontrollen til TV-en for å navigere deg rundt i menyene til for eksempel Apple TV-en eller dekoderen din.

Og skulle du ha utstyr som ikke gjenkjennes automatisk, kan du legge dem inn manuelt.

Når du kobler til et produkt dukker enheten opp i menyene, og du trykker deg rett inn via denne menyen uten å måtte velge hvilken inngang produktet er koblet til. Dette ordner TV-en for deg.

Om du trykker på hjem-knappen på fjernkontrollen så kommer, i kjent stil, de ti mest brukte appene og funksjonene dine opp, og ved å markere en av disse får du opp flere valg i en egen linje rett over menylinjen. Via denne linjen kan du direkte gå inn i for eksempel seriene du pleier å se på i Netflix.

Samtidig har vi virkelig sansen for fjernkontrollen som Samsung leverer med denne TV-en. Kontrollen er i aluminium, og er ganske liten, med kun de aller mest nødvendige knappene. Den ligger godt i hånden, og er rask og responsiv.

Alt i alt så beholder Samsung forspranget de har versus mange aktører på markedet når det gjelder brukervennlighet.

Blåstikk ut av esken

Film-modusen gir deg det beste bildet uten å justere videre. Men spesielt bra er det ikke.
Dynamisk-modusen bør du styre unna.

Samsungs Q7-modell er nært beslektet med Q8-varianten på papiret, og de første målingene viser også at bildemodusene som følger med fra fabrikken er ganske like. Med andre ord ganske dårlige.

Det verste valget du kan gjøre er å gå for Dynamisk-modusen. Denne er laget for at TV-en skal skille seg fra mengden i butikkhyllene. Med andre ord er fargene overøst med blåstikk, samt at lysstyrken og kontrasten er skrudd i taket. Altså langt fra et riktig bilde.

Heldigvis kommer TV-en stilt inn på Standard-modusen når du pakker den opp. Denne modusen er langt bedre enn Dynamisk når det kommer til lysstyrke og kontrast, men fortsatt er det et stykke igjen til alt er helt på stell. Samtidig er også blåstikket fortsatt til stede.

Det beste alternativet ut av esken er Film-modusen. Men heller ikke denne er helt hundre prosent. Også her får vi et blåstikk i hvitbalansen, noe som er litt uvanlig. Normalt er denne modusen litt for varm av seg, altså heller den som regel litt mot rødt. Det er ikke tilfelle her.

Med andre ord trengs det en aldri så liten runde i menyene med litt justering før denne skjermen kan yte sitt aller beste. Hvilke innstillinger vi kom frem til ser du i bildekarusellen nederst på siden.

Krevende å justere

Vi finner frem kalibreringsutstyret, men aner fort problemer. Det viser seg nemlig at fargene endrer karakter når man henter frem menyen, altså får vi forskjellige resultater når menygrafikken er fremme og når den er av. Selv om vi velger at den lokale dimmingen settes til lav.

Ferdig kalibrert er denne skjermen meget bra på farger.

Trolig er dette lagt på for å få menyene til å se bedre ut, som for vanlige brukere kun er positivt, men når det kommer til kalibrering gjør dette at ting tar lenger tid. Fordi vi må sjekke fargene uten menyen oppe, så gå inn og endre, før vi kan måle på nytt etter at vi er ute av menyen – kontra å kunne justere i sanntid med menyene oppe.

Det første som må gjøres er å få gamma-verdiene til skjermen riktig. Disse er litt for mørke over hele linjen ut av esken. Her trenger vi å justere litt på lysstyrken, samt at vi hever gamma-nivået et knepp før alt er på stell.

Så går ferden videre til hvitbalansen. Her er blåstikket hovedproblemet, og ved å senke verdiene for nettopp blått treffer også dette meget bra over hele skalaen. Selv om området mellom 0-20 prosent grått i kjent stil mangler en del rødt.

Til slutt velger vi å endre den lokale dimmingen tilbake til standard, som etter vår mening gir noe bedre gjengivelse av mørke detaljer i vanlig oppløsning.

Så er det fargene. Disse er i utgangspunktet ikke så aller verst, men de fleste krever likevel en finjustering før alt er slik man bør forvente av en TV i denne prisklassen.

Meget bra bildekvalitet

Ferdig justert er Q7 helt på høyde med storebror Q8, og mange lurer kanskje på hvordan den presterer sammenlignet med dagens KS7005-modell. Bedre på alle områder, er det korte svaret.

Om vi starter med lysstyrke og kontrast, så er Q7 flere hakk hvassere. Riktignok er det meget begrenset med innhold å se på som er mastret i over 1000 nits, men når den tid kommer vil Q7 være et bedre valg. Spranget opp til over 1500 nits gir muligheter til å skille enda mer mellom sorte og lyse partier i bildet, og fortsatt beholde detaljene i begge områder.

Samsung har også jobbet videre med sortnivået til skjermen, som etter vår mening er helt på høyde med fjorårets toppmodell, selv om Q7 «kun» har et kantbelyst panel. Altså er det også flere knepp hvassere enn KS7005. Sammenlignet med OLED-skjermer kommer den fortsatt til kort, men det blir stadig vanskeligere å skille mellom de to teknologiene – gitt at du har litt lys der du sitter og ser på TV.

Clarkson er like filosofisk som alltid.

Når det kommer til fargene så har også Samsung gjort disse bedre på sine nye QLED-TV-er. Både Q7 og Q8 er langt bedre på å gjengi farger, spesielt gult, sammenlignet med fjorårets KS7005/KS8005 – og det hele tar seg opp ytterligere når du serverer skjermene innhold med HDR.

Fargene oppleves som veldig sprudlende og godt mettet, men likevel ikke for mye av det gode. Skarpheten til skjermen er meget bra, og den beholder fatningen selv om det er mye bevegelse i bildet.

Generelt er denne skjermen meget god til å behandle signalene den får. Selv om den briljerer på sitt beste med signaler i 4K, gjør den også en meget god jobb med å gi et knakende godt resultat på lavere oppløsninger.

Skal vi sette fingeren på noe når det gjelder denne skjermen, så har den noe av den samme svakheten som sin storebror Q8 når det kommer til innsynsvinkel. Her har Samsung gjort en avveining, hvor vinkelen er blitt begrenset, men til gjengjeld får du et bedre bilde så lenge du ikke sitter for langt ut mot sidene. Likevel er innsynsvinkelen forbedret sammenlignet med fjorårets modeller.

Sortnivået er altså godt, og det samme kan vi si om belysningen, som til kantbelyst-teknologi å være er meget habil. Likevel er det fortsatt slik at skjermen gir noen små halo-ringer rundt helt hvite objekter på sort bakgrunn. Sammenlignet med KS7005, er Q7 mindre plaget av dette, men fortsatt er det et forbedringspotensiale versus for eksempel OLED-skjermer.

Kan brukes som spill-skjerm

Samsung Q7 er en meget habil TV. Den er også god nok til å brukes som spill-skjerm. Det samme viste storebror Q8 da den var inne til test, og resultatene vi får av å måle Q7 er ikke overraskende.

I Standard-modus viser måleutstyret at inputlagen ligger over 100 millisekunder. Det er ikke bra nok for dem som liker å spille aktivt på TV-en.

Du må innom menyene før denne skjermen yter sitt beste på dette området. Under Generelt finner du et valg som heter «Behandling av eksterne enheter», og i denne undermenyen kan du aktivere spillmodus.

Da slås det som finnes av bildebehandling og funksjoner som ødelegger responstiden av, og resultatet er at du sitter med en skjerm som ligger rett under 20 millisekunder med en oppløsning på 1080p, altså et tall som passer selv aktive spillere.

Lydkvaliteten er så som så

Om vi sammenligner Q7 videre med Q8, så er lydkvaliteten du får ganske lik. Her får du et lydbilde som ikke preges av en markant bass, men som likevel har klar tale og godt detaljerte høye toner.

Med andre ord er ikke dette noe du får stor glede av på filmkvelden, men som holder i lange baner for å se nyhetene.

Når du kjøper en TV i denne prisklassen har du trolig et ekstern anlegg stående parat til å ta seg av lyden når du ser film. Sånn sett er det på mange måter greit at Samsung ikke har viet mer plass enn nødvendig til høyttalere på denne skjermen, slik at skjermen blir slankest mulig.

Konklusjon

I likhet med storebror Q8 er Samsungs Q7 meget enkel å bruke, og årets versjon av Tizen-plattformen er den beste vi har testet hittil. Menyene er renset og gjort enda enklere, samtidig som fjernkontrollen også har blitt mindre og enklere.

Bildemessig leverer Q7 mye den samme kvaliteten som sin storebror, og for mange vil det nok være forlokkende å velge denne fremfor Q8 fordi Q7 også leveres som en flat modell.

Vi kan trygt anbefale deg Samsung Q7.

Spesielt er fargene og det store dynamikkområdet til skjermen med på å gi deg en helt ny TV-opplevelse om du har tilgang til riktig kilde. Da enten via strømmetjenester eller blu-ray, som i skrivende stund er de to vanligste mulighetene for å få 4K-oppløsning og HDR-støtte.

Skjermen er god på det aller meste, og skal vi sette fingeren på noe så er det innsynsvinkelen. Den er ikke direkte svak, men fortsatt er det noe å gå på versus de aller beste på markedet.

Fjorårets 7-serie, KS7005, tok oss med storm, med en bildekvalitet som ga skikkelig god valuta for pengene. Den nye Q7-modellen er bedre enn KS7005 på de aller fleste områder, men ikke når det kommer til pris. Likevel er dette et produkt vi uten problemer kan anbefale deg, og hadde prisen vært hyggeligere, hadde denne skjermen klatret rett til topps på karakterskalaen.

Alternativer

Samsung QE65Q7FAMTXXC
Imponerende
Anbefalt

Samsung QE65Q7FAMTXXC

Imponerende
sitatSamsungs billigste QLED-serie leverer gnistrende kvalitet for pengene

Fordeler

  • +
    Flott design
  • +
    Tynn, optisk kabel til å sende signalene opp til skjermen
  • +
    Særdeles god brukervennlighet
  • +
    Meget presise farger
  • +
    Meget godt sortnivå til LCD å være
  • +
    Lav inputlag
  • +
    Meget bra på bevegelser

Ting å tenke på

  • Litt dårlig innsynsvinkel
  • Dyr
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her