Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSynology DiskStation DS416play

Vi har virkelig ikke mye negativt å si om denne svarte boksen fra Synology

Rask og rutinert.

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen

Synology DiskStation DS416play

For snart trekvart år siden hadde vi Netgear ReadyNAS 214 inne til test. Ikke bare var dette den første gangen på mange år at vi kikket på en slik sak fra Netgear, det var også den aller første NAS-en vi har vært borti med filsystemet Btrfs.

B-tree file system, som det også heter, sees gjerne på som et «nestegenerasjons» filsystem. Det gir gode muligheter for å ta øyeblikksavbildinger eller «snapshots» av filene dine, noe som gjør det enkelt og lite ressurskrevende å spore forandringer.

En annen ting med Btrfs er at den gir en viss beskyttelse mot «bitråte», der en fil av en eller annen forklarlig eller uforklarlig grunn korrumperes fordi én eller flere av bit-ene flippes. I motsetning til ext4-filsystemet, som brukes i mange NAS-er i dag, kan Btrfs fange opp slike problemer og – litt avhengig av situasjonen – fikse dem.

Dagens testobjekt Synology DiskStation DS416play er en annen NAS med Btrfs-støtte. Og i motsetning til den nevnte Netgear ReadyNAS 214, kan du med DS416play velge om filsystemet skal være Btrfs eller ext4.

Det er jo en fordel ettersom filsystemet er såpass nytt at ikke alle vil tenke på det som helt ferdig.

Fysiske egenskaper

Skinner av plast lar deg feste 3,5-tommers disker uten behov for skruer.
Vegar Jansen, Tek.no

Oss bekjent er Synology DS416play selskapets rimeligste firebrønner med støtte for Btrfs. Men rent fysisk er den ingen revolusjon, med en design som er kliss lik den to årsmodeller eldre DiskStation DS414.

Plastskallet gjør at den ikke er spesielt tung, med en matchvekt på 2,06 kilogram uten harddisker. Installasjon av harddisker er for øvrig enkel og helt skrueløs så lenge du holder deg til 3,5-tommere – men NAS-en kan også brukes med 2,5-tommers disker.

Diskrammene kan ikke låses, men ettersom det blanke frontpanelet normalt sett skjuler disse er ikke dette et like stort ankepunkt som eksempelvis på konkurrenten Qnap TS-451A.

Forskjellen på DS414 og DS416play er åpenbar når vi ser på innmaten, da den nyere «play»-modellen har en sterkere prosessor med bedre støtte for moderne kodeker og kryptering. Samtidig bruker den mindre strøm.

Bak finner vi to LAN-porter, to USB 3.0, plass til kensingtonlås og strøminntak. To rolige 92-millimeters vifter sørger for luftingen.
Vegar Jansen, Tek.no

DS416play er for øvrig ikke den første «play»-merkede NAS-en vi har testet fra Synology. Tidligere har vi sett på DS214play, men nå er det altså en ny generasjon som gjelder.

Det spesielle med disse modellene er at de i større eller mindre grad egner seg til å transkode videoinnhold direkte under avspilling. Det vil si at den kan skalere eller konvertere videoklipp etter hva innholdet skal vises på – noe som både kan spare båndbredde og gi bedre batteritid til mobile enheter.

Dette takler Synology DS416play takket være den tokjernede Intel-prosessoren Celeron N3060, som også sitter i en annen strømmevennlig NAS vi nylig testet, nemlig Qnap TS-451A.

DS416play er ellers utstyrt med 1 GB RAM, og skal ifølge Synology kunne kverne det meste av videoinnhold med kodekene H.264 eller H.265 (HEVC). Men ikke alt støttes sånn uten videre – den takler eksempelvis ikke DTS-lyd. (Akkurat dette kan dog macgyvres på plass med en tredjeparts ffmpeg-pakke.)

Merk deg også at Synologys NAS-er ikke har HDMI-utgang som vi finner på en rekke modeller fra Asustor og Qnap – du kan altså ikke koble en Synology rett til en skjerm og bruke den som et mediesenter.

Du må altså ha en annen enhet med skjermutgang i tillegg – det være seg en PC, et mediesenter, mobil, Apple TV, Chromecast eller lignende. Eller du kan la NAS-en strømme direkte til en «smart» TV.

Installasjon og bruk

Det er flere måter å få kontakt med en Synology-NAS på, men den enkleste er kanskje å installere programvaren Synology Assistant på en av datamaskinene på nettverket. Programmet finnes for Mac, Windows og Linux.

Alle Synologys NAS-er bruker operativsystemet DSM (Disk Station Manager), som kom i versjon 6.1 for omtrent en måneds tid siden. Blant hovednyhetene i den nye versjonen var altså enda bedre og utvidet støtte for Btrfs.

Så mens Synology opprinnelig kun støttet Btrfs på en liten håndfull nye enheter, kan det nye filsystemet nå også benyttes på noen av de eldre NAS-ene. Ulempen er at det ikke er noen mulighet til å konvertere et eksisterende ext4-filsystem til Btrfs – hele sulamitten må reformateres. Det kan bety en skikkelig flyttejobb for deg som har en stor og velfylt NAS.

Men ettersom DSM 6.1 med Btrfs og RAID automatisk skal kunne både detektere og reparere korrumperte filer, var det liten tvil om hva vi ønsket å bruke. Synology DS416play testet vi derfor med fire harddisker i RAID 5 med Btrfs som filsystem.

Operativsystemet DSM og alle de nedlastbare pakkene som kan by på utvidet funksjonalitet hører til Synologys styrker.

Av andre nyheter i DSM 6.1 nevner vi bedre integrasjon mot Seagates nye NAS-disker i form av et Seagate IronWolf Health Management-verktøy, samt utvidet krypteringsstøtte for delte mapper.

Operativsystemet er for øvrig velprøvd og kan utvides med en rekke nedlastbare pakker. Synology har også en liten haug mobilapper og en personlig skytjeneste som gjør at du enkelt kan få tilgang på innholdet uansett hvor du befinner deg.

DSM 6.1 kan du selv teste ut med en «live demo» på Synologys hjemmesider.

Når det kommer til ytelse har vi ikke noe spesielt å utsette på DS416play. Detaljerte resultater fra våre tester finner du på neste side >>>

Konklusjon

Synology DiskStation DS416play bygger på en velkjent design og et operativsystem med et svært godt rykte. Men nye DSM 6.1 er ikke kun allsidig og funksjonsrikt, for med en skikkelig implementasjon av filsystemet Btrfs tar det også med seg noe nytt inn i NAS-verdenen.

Når dette kombineres med enkel installasjon, en ganske strømmevennlig prosessor, lavt støynivå og god ytelse – enten det er snakk om ren filoverføring, kryptering eller strømming – er det ingen tvil om at Synology leverer en fin pakke med DS416play.

Men med en prislapp på litt over fire tusen kroner har denne boksen godt med konkurranse. Netgear ReadyNAS 214 er en slik som også kan by på Btrfs, men ellers er den langt fra like kjapp og sterk, så her kan Synology føle seg ganske trygge.

En adskillig hvassere rival blir da Qnap TS-451A, som er utstyrt med den samme prosessoren – og mer RAM – enn DS416play. Det er også lett å argumentere for at TS-451A er langt mer allsidig, ettersom den har HDMI-utgang, USB QuickAccess og kan brukes som en slags PC eller mediesenter. Det følger til og med fjernkontroll, og den kan utvide kapasiteten med ekspansjonskabinetter.

Qnapen mangler dog muligheten for Btrfs, som for noen vil kunne være et svært viktig poeng. Sånn sett er spørsmålet om du foretrekker de litt mer lekne egenskapene til TS-451A, eller vil prioritere de potensielt positive sidene ved Btrfs.

Tilhører du den sistnevnte kategorien og er på jakt etter en fin innstegsmodell med støtte for dette filsystemet, har vi ingen betenkeligheter med å anbefale Synology DiskStation DS416play.

Synology DS416play
Meget bra
Anbefalt

Synology DS416play

Meget bra
sitatFlott hjemmeNAS for deg som vil ha sikkerheten og mulighetene Btrfs gir.

Fordeler

  • +
    Støysvak
  • +
    Velprøvd og funksjonsrikt OS
  • +
    Mulighet for Btrfs
  • +
    Skrueløs montering (3,5" disker)
  • +
    God ytelse
  • +
    Rask gjenoppbygging av RAID 5
  • +
    God ytelse også ved kryptering

Ting å tenke på

  • Noen formatbegrensninger ved transkoding

Tester og ytelse

Krasjtest

Noe av poenget med en NAS er at maskin- og programvaren skal passe på dine data – selv om en NAS også trenger backup. Men du kommer et stykke med redundans også, og vi tester derfor hver NAS vi har inne for hvor godt de takler en ødelagt harddisk.

Her har vi med tiden sett litt ymse fra visse produsenter, men Synology har ennå ikke skuffet oss.

I krasjtesten vår simulerer vi en disk som plutselig ryker ved å ganske enkelt nappe ut en harddisk. Samtidig overfører vi filer til RAID-et, slik at vi kan sjekke at filer ikke forsvinner eller korrumperes selv om den ene disken uforvarende tar kvelden.

Før «krasjet» satt vi også opp e-postvarsling gjennom Gmail, slik at vi kunne sjekke om varslingsfunksjonaliteten fungerer.

Det blanke frontpanelet gjør at det ikke er noe direkte tilgjengelig for klåfingrede folk å dra i.
Vegar Jansen, Tek.no

Det var ikke noe problem. Kun noen sekunder etter at vi fjernet harddisken begynte NAS-en å pipe, samtidig som illevarslende e-poster tikket inn på kontoen.

Men filoverføringen fortsatte og filmen vår kom da over i ett stykke. NAS-en fungerte også ellers som normalt, bortsett fra varselpipene, lysblinkene og advarslene om at RAID-et var i degradert modus.

Pipingen lar seg for øvrig skru av i DSM-brukergrensesnittet.

En ny harddisk ble så satt inn for å erstatte den «døde», men selve reparasjonen må settes i gang manuelt – hos flere andre produsenter skjer dette automatisk. Selve gjenoppbyggingen gikk på omtrent to og en halv time, og det er helt i samme gate som hos Qnap TS-451A.

Det er ikke så veldig merkelig, da denne og Synology DS416play har helt lik prosessor.

Uansett er vi godt fornøyd med gjenoppbyggingstiden, spesielt med tanke på at Netgear ReadyNAS 214 med Btrfs brukte over femten timer på den samme operasjonen.

Støy og strømforbruk

NAS-er flest er ikke noen store strømsluk, og ettersom prosessoren i denne NAS-en har en TDP på kun 6 watt er det ikke mye som tappes her heller. Forbruket ligger vanligvis på under 30 watt ved enklere jobbing, noe som ikke helt uventet også er på nivå med den allerede omtalte Qnap TS-451A.

Det relativt beskjedne strømforbruket betyr at det ikke er behov for kraftige vifter for å kvitte seg med varmen heller. Synology DS416play klarer seg med to stillegående vifter på 92 millimeter. NAS-en har en rolig støyprofil som standard, så det er i hovedsak suset fra harddiskene du hører.

Men skulle du ønske det kan DS416play også settes opp til å legge mer vekt på kjøling.

Ytelse

Synology DS416play har altså den samme prosessoren som sitter i Qnap TS-451A, så denne må naturligvis være med som sammenligningsgrunnlag.

Vi har ellers hentet resultater fra et par andre aktuelle NAS-er: Drobo 5N og Netgear ReadyNAS 214 med Btrfs.

I tillegg har vi tatt med Synology DS414 fra et par generasjoner tilbake.

Intel NAS Performance Toolkit 1.71

Intels egen NAS Performance Toolkit (NASPT) gjør en rekke lese- og skrivetester basert på typisk og vidt forskjellig bruk. Alle verdier viser antall megabyte per sekund som flyttes mellom NAS og klient.

Som forventet er Synology DS416play langt fra noen sinke. Noen forskjeller er det, men stort sett holder den koken sammen med Qnap TS-451A.

Med dette lille programmet tester vi lesing og skriving med en filstørrelse på 1000 MB. Både lese- og skriveytelsen er på linje med de beste, og her er det ganske enkelt gigabitlinja vår som er «taket». Det er mulig å få enda raskere hastigheter ved å la NAS-ens to LAN-porter jobbe i tandem, men dette har vi ikke testet.

ATTO tester ytelsen ved lesing og skriving av mindre filer – størrelsen går fra 512 byte til 8 megabyte. Vi har notert det raskeste resultatet, og igjen ser vi at det stopper i gigabit-taket rett under 120 MB/s.

Her kobler vi til en SSD over NAS-ens raskeste USB-port for å se om vi kan oppnå god hastighet også for eksterne harddisker – noe som kan være aktuelt dersom du slipper opp for plass internt eller skal sikkerhetskopiere filer.

Nok en gang legger Synology DS416play seg på resultater som ligger på linje med eller over konkurrentene.

Om mulig pleier vi å måle skrive- og leseytelsen mot en kryptert mappe. Ikke alle produsenter tillater dette – Qnap lar oss eksmpelvis kun kryptere hele volum – men hos Synology er dette en mulighet.

DS416play har altså en prosessor med maskinvareakselerert kryptering, og det merkes i forhold til eldre modeller uten dette. For ordens skyld nevner vi at vi lot Qnap TS-451A få prøve seg med et kryptert volum, der vi målte omtrent 100 MB/s både for lesing og skriving.

Vi skal nevne at vi også satt opp Synology DS416play med det «gamle» ext4-filsystemet for å se om Btrfs kunne påvirke ytelsen. Det ble ikke målt noen nevneverdige forskjeller, hverken under vanlige filoverføringer eller i gjenoppbyggingstid av RAID 5.

Trenger du en mindre og rimeligere modell?
Synology DiskStation DS216j er en oppskriftsmessig godsak >>>

Synology DS416play
Meget bra
Anbefalt

Synology DS416play

Meget bra
sitatFlott hjemmeNAS for deg som vil ha sikkerheten og mulighetene Btrfs gir.

Fordeler

  • +
    Støysvak
  • +
    Velprøvd og funksjonsrikt OS
  • +
    Mulighet for Btrfs
  • +
    Skrueløs montering (3,5" disker)
  • +
    God ytelse
  • +
    Rask gjenoppbygging av RAID 5
  • +
    God ytelse også ved kryptering

Ting å tenke på

  • Noen formatbegrensninger ved transkoding
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her