Svar til Bjørn Jarle Brevik. I ditt svarinnlegg til meg 25. april påpeker du at mange jobber søndag i dag. Det er helt korrekt. Konkret så viser SSB-tall at 25 prosent av ansatte mellom 15-74 år jobbet søndag i 2016. Arbeidskraftsundersøkelsen viser også at 32 prosent (nesten 800.000 ansatte) i samme aldersgrupper jobber utenfor ordinær dagtid (mandag til fredag/06.00-18.00) i sin hovedjobb. Dette gjelder flere kvinner enn menn, og flere unge. I varehandelen jobber nesten halvparten av ansatte utenfor ordinær dagtid.

Dersom én butikk åpner dørene på søndag, følger resten etter. Sånn fungerer markedskreftene. Åpningstider er arbeidstider. Om handelen øker på søndager på bekostning av øvrige ukedager, vil dette få konsekvenser for bemanningen. Flere må jobbe (flere) søndager. Dette gjelder både varehandelen og tilstøtende næringer som vil bli berørt.

Jeg registrerer at du hevder at studenter og skoleelever vil jobbe disse dagene, men da glemmer du et par ting. Yrkene i varehandelen og tilstøtende næringer er fag og kan ikke ene og alene bemannes med studenter og skoleelever. Det er heller ikke sånn at studentene som gruppe ønsker en slik endring. I 2015 gjennomførte Senito en undersøkelse for Universitas og Norsk Studentorganisasjon, som viste at over halvparten av studentene var imot en generell åpning av butikker på søndager.

Det at mange ansatte jobber søndager i dag, er ikke et argument for at flere skal gjøre det sammen. Heller tvert imot. Varehandelen er Norges nest største sysselsetter og er i tilknytning til mange andre bransjer. Dersom søndag skal som ny arbeidsdag for ytterligere flere tusen ansatte, vil dette få store konsekvenser for veldig mange.