Det er en klar forbedring fra forrige utkast vi ble presentert for. Og jeg er hjertens enig med ordfører Neergaard i at "denne delen av Goma har behov for vitalisering og ny bebyggelse". 

Jeg er ikke prinsipielt imot barcoder heller, de passer noen steder – for eksempel i Oslo. Flott er det at det også åpnes for andre virksomheter; dykkerklubb, lekeplass, strandpromenade, småbåthavn, bru over til Nordholmen etc.  Det er gledelig at man til en viss grad har redusert og endret den tunge og voluminøse bebyggelsen som var skissert i startfasen. Og det er fabelaktig hvis dette blir så fargerikt som det er skissert. Nå har også et enstemmig plan- og bygningsråd bifalt planene.

Men: Jeg synes fortsatt den skisserte nye bebyggelsen er for voluminøs. Når man her sier man har redusert til seks blokker, er det litt som å kaste blår i øynene på folk. Bortsett fra at vi heldigvis har synet i behold og faktisk kan telle! 

Blokkene er blitt lavere, flott! Men det er like fullt to og to som henger sammen, og jeg teller i hvert fall ti "små" og én stor. Gamle Gomalandet skole er dog fortsatt på plass, hurra – enn så lenge.

Men bevares; det er jo et vakkert bilde, med sprakende farger og glade måser! Man kan bli manipulert av mindre! Og det er kanskje også hensikten? 

Jeg er likevel redd for at virkeligheten kan fortone seg annerledes, for jeg husker plantegningen for Nergata 8. Der var det tegnet inn en nydelig turkis overflate. Og hva skjedde? Blokkene ble gråhvite. Så kjedelig da, gitt. Selv om de var adskillig mer attraktive, arkitektonisk sett, enn Nergata 16-18 (Solsundet).

 

Men hvis vi får disse fargene, eller eventuelt de fargene som var utgangspunkt for de nye husene i etterkrigstiden (rødt, blått, gult og grønt), så vil det være fantastisk! Det er nesten så jeg kan godta volumet hvis jeg bare får fargene! Så arkitekter og byggherrer; hold på fargene, ikke snyt oss for dem når byggene står ferdig! 

Jeg forstår jo selvsagt hvorfor tiltakshavere og byggherre ønsker volum. Dette er jo business som alt annet, og større enheter (helst i høyden) gir mer penger i kassa. En annen faktor vi må ta i betraktning i byen vår, er jo at alle utbyggingsplaner og påbegynte prosjekter ikke står i forhold til folkemengden! Ingen med det før omtalte gangsynet kan vel unngå å se hvor mye som står tomt i byen i dag? Det er tydeligvis ganske treg omsetning på boliger, og det gjelder også helt nye og tilsynelatende attraktive boliger. Innlandet er bare ett eksempel. Og noen har også planer for Skorpa ...

Jeg er uansett glad for at fylkeskommunen holder et øye med dette prosjektet, slik at ikke lokale "amatører" får boltre seg i begeistring helt uhemmet. Det er folket som må se på disse bygningene i framtiden, og våre omgivelser former oss på godt og vondt. Estetikk er ikke bare et ord. Det er selve livet!