Statoil melder i dag at myndighetene har godkjent deres plan for utbygging og drift (PUD) av Trestakk-feltet. Trestakk ble funnet på Haltenbanken i 1986, og er nå etter mange år klar for utbygging.

Ifølge Statoil inneholder Trestakk drøyt 76 millioner fat oljeekvivalenter. Statoil skal investere 5,5 milliarder kroner i prosjektet. Dette er ifølge selskapet en halvering av de opprinnelige kostnadene for utbyggingen.

– Dette er et godt eksempel på hva vi kan få til sammen med lisenspartnere og leverandører gjennom å tenke nytt og bruke tid på å modne fram det beste konseptvalget. Trestakk er et viktig bidrag til å opprettholde aktiviteten på norsk sokkel, sier Torger Rød, direktør for prosjektutvikling i Statoil i en pressemelding.

Les også: Trestakk-utbyggingen åpner opp nye muligheter for Statoil

Undervannsutbygging

Trestakk skal bygges ut med en bunnramme, og det skal bores tre produksjonsbrønner og to gassinjeksjonsbrønner.

– Volumene fra Trestakk er en viktig bidragsyter for å kunne videreføre lønnsom drift av Åsgard A fram mot 2030. Det betyr også at vi kan ta ut mer av de opprinnelige volumene i Åsgard-feltet, sier Siri Espedal Kindem, områdedirektør for Drift Nord i Statoil i pressemeldingen.

Statoil er operatør i lisensen og eier 59,1 prosent. De andre eierne er ExxonMobil E&P Norway, som eier 33 prosent, og Eni Norge, som eier 7,9 prosent.

Feltet ligger 20 kilometer sør for Åsgard-feltet, på en vanndybde på om lag 300 meter.

Les også: En av de neste oljeutbyggingene i Norskehavet

Uenighet med myndighetene

Det har ikke vært en enkel realisering av Trestakk. Oljedirektoratet har presset på for at eierne skulle bygge ut feltet, men dette arbeidet gikk senere enn myndighetene ønsket, da Statoil ville redusere kostnadene.

OD ville at feltet skulle komme i produksjon allerede i 2018, da de mente det var et tidskritisk prosjekt. Nå kommer feltet i produksjon i løpet av 2019, ifølge Statoil.

Les også: Statoil håper å finne billigere løsning for Trestakk

- Dette viser hva industrien har fått til på få år. Norsk leverandørindustri har de siste årene vist en stor evne til å bidra til å finne gode og kostnadseffektive løsninger som gjør det mulig å realisere prosjekter som Trestakk, selv om oljeprisen er lav, sier Rød i pressemeldingen.

Les også: Statoil-felt kan bli forskjøvet ett år

Les også: 80-tallsfunn til Åsgard

Derfor mener oljerådgiveren at «ketchup-effekten» slår til